ahli cute miut

Tuesday, July 26, 2011

~kek alunan kasih~


pada hari yg sama masa buat rempeyek aku membaking kek jugak..maklumlah rajinkan...mmg lama dah nak try buat kek alunan kasih ni...so bahan sume ade aku pun try lekan tak la rumit sgt nk buatnye cuma masa nk ayak serbuk koko tu je kena berhati-hati...mai kongsi resepi,resepinye ala2 kek pelangi jer...

Bahan-bahan

5 Biji Telur
2 ½ cwn tepung gandum (ayak sekali dgn baking powder)
2 cwn gula halus (boleh kurangkan..sy guna 1 ½ cwn je)
3 sudu kecil baking powder
½ cwn susu cair
1 sudu kecil esen vanilla (bole guna perasa lain juga)
*Serbuk koko (secukupnya)
*Pewarna ( ikut citarasa masing2..)
1 1/2 cwn planta @ 1 buku buttercup 250gm

Cara-cara

Pukul planta dan gula smpai kembang
Masukan telur satu persatu..pukul lg smpai kembang
Masukan *esen vanilla, susu cair…gaul hingga sebati dan masukan tepung sedikit demi sedikit
Bahagikan dua bahagian..campurkan pewarna pink dan satu bhgn pwrna hijau
Griskan loyang dan tabur sikit tepung..masukan adunan pink..ratakan dlm loyang dan ayak *serbuk koko menutupi lapisan pertama…ayak nipis2 *sediakan tapis teh yg halus..utk ayak serbuk koko.
masukan lapisan kedua..warna hijau..ratakan perlahan2.. (jgn smpai serbuk koko di lapisan pertama td terangkat)…ayak serbuk koko di atas lapisan kedua
Mcm tu lah seterusnya..smpai adunan abis…Bakar lebih kurang 45min..160 Degree ikut oven masing2…

rempeyek ke tempeyek???


minggu ni badan rase ringan sikit a.k.a rajin le tu...boring tk buat ape2 surf internet cari resepi..cari punya cari jumpalah resepi rempeyek yg sesetengah org panggil tempeyek...beli bahan dan petang aku terus cube buat...buat pun kira hentam kromo je sbb tak de acuan nak bagi bulat ikut resepi dlm video yg tgk kat youtube hahahaha...ape2 pun rase mmg tak mengecewakan buat satu bancuhan mlm dah habis..anak2 layan termasuk papa dan pak ngahnye hehehehe mai sini kita kongsi resepi...raye boleh buat ye kengkawan=D

Bahan-bahan

150gram Tepung beras
150gram Tepung jagung
1 sudu besar - Dikisar halus
1 sudu besar - Dikisar halus
1 sudu besar - Dikisar halus
4 ulas bawang putih- dikisar
Segenggam udang kering - dikisar
Segenggam ikan bilis - dikisar
1 biji telor
1 kotak kecil santan segera (200ml santan)
Air ikut cair yg diingini.
Garam dan minyak untuk menggoreng
Satu mangkuk kacang tanah yang sudah dibasuh dan dijemur kering

Cara-cara

Campur semua bahan dan campur air dan kacau sehingga sebati,
Jika adunan terlalu pekat tambah air begitu sebaliknya jika cair tambah sikit tepung.
Ambil sesenduk adunan dan letak kacang, lengserkan tepi kuali - goreng dgn api yg perlahan.

Sunday, July 10, 2011

˙·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙NOVEL˙·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙


ermmm lama sudah tak update blog ni...maklumlah bz dengan baca novel2,tah lah preggy kali ni suka sgt membaca...harap nanti bby pun ikut suka membaca...insyaallah...=D
antara novel2 yg di beli tahun ni yg baru/terpakai:

waktu mengukir rindu♥sharina wirdayu♥

serius novel ini mmg best sangat tak rugi beli...jalan cerita dan ending pun menarik...cepat beli hahahaha


M.A.I.D♥suri ryana♥



lafaskan kalimah cintamu & andai itu takdirnye♥siti rosmizah♥

>

kasih yg suci♥meen zulaikha♥

banyak lagi tp tk sempat nk snap gambar...nanti update lagilah hihihihi

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...