ahli cute miut

Friday, March 23, 2012

12 barisan manusia.. MENUJU KE AKHIRAT

Barisan pertama:
Di iringi dari kubur dlm keadaan tidak bertangan & berkaki . keadaan ini dijelaskan melalui seruan Allah S.W.T :
"Mereka orang2 yg menyakiti hati jiran sewaktu hidup mereka. Mereka yg sombong & tidak berbuat kebaikan kepada jiran tetangga akan mendapat kehinaan didunia maupun di akhirat".
Firman Allah 'Aku akan memalingkan hati orang yg sombong serta takbur di muka bumi ini dengan tiada alasan yg benar dari (memahami) ayat2 Ku(yg menunjukkan kekuasaanKu),itulah balasan & tempat kembali mereka adalah neraka".

Barisan ke-2:
Di iringi dari kubur dlm bentuk babi hutan datang seruan Allah S.W.T.
"mereka orang yg meringan2kan solat sewaktu hidup,sesungguhnya orang yg memelihara solat 5 waktu akan dihindari dari siksa kubur sebaliknya, mereka yg mengabaikan maka waktu dia mati, Mayatnya akan dihimpit oleh liang lahat sehingga berselisih tulang rusuk."
Rasulullah S.A.W. bersabda "sesungguhnya seorang hamba apabila dia berdiri untuk bersolat,maka di letakkan semua dosanya di atas kepala & kedua2 bahunya, maka setiap kali dia rukuk atau sujud, berjatuhanlah dosa2 itu.

Barisan ke-3:
Di iringi dari kubur dgn bentuk keldai & perut penuh ular serta kala jengking
"mereka adalah orang yg enggan membayar zakat ketika hidupnya walaupun pada ketika itu mereka tergolong dlm orang yg berkemampuan.
Inilah balasannya & tempat kembali mereka adalah neraka.

Barisan ke-4:
Diiringi dari kubur dlm keadaan darah memancut keluar dari mulut
"Mereka adalah antara orang yg suka berdusta ketika berjual beli. Berniagalah dengan jujur serta amanah agar hasil yg diperoleh datang dari sumber yg halal.

Barisan ke-5:
Diiringi dari kubur dalam keadaan berbau busuk seperti bangkai ketika itu Allah menurunkan angin sehingga bau busuk itu menganggu ketenteraman padang mahsyar
"Mereka ini adalah orang yang menyembunyikan perlakuan derhaka, takut diketahui oleh manusia tetapi tidak pula takut kepada Allah. inilah balasannya & tempat mereka juga adalah neraka.

Barisan ke-6:
Diiringi dari kubur dengan keadaan kepala terputus dari badan mereka adalah orang yg dahulunya menjadi saksi palsu.

Barisan ke-7:
Diiringi dari kubur tanpa lidah tetapi mengalir darah & nanah dari mulut mereka. Mereka ini adalah orang yg enggan memberi kesaksian kebenaran.

Barisan ke-8:
Diiringi dari kubur dlm keadaan terbalik,kepala kebawah & kaki ke atas. Mereka adalah orang yg melakukan zina.
Tempat mereka juga adalah di neraka. Sabda Rasulullah "tiada bersunyi2an antara seorang lelaki & wanita,melainkan wujudnya syaitan sebagai orang ketiga antara mereka".

Barisan ke-9:
Diiringi dari kubur dengan wajah hitam & bermata biru, sementara dlm diri mereka penuh dengan api gemuruh mereka adalah orang yg makan harta anak yatim dengan cara yang tidak sepatutnya.

Barisan ke-10:
Diiringi dari kubur dlm keadaan tubuh berpenyakit sopak & dipenuhi kusta. Mereka ini adalah orang yg derhaka kepada ibu bapa sewaktu hidupnya.

Barisan ke-11:
Diiringi dari kubur dlm keadaan buta,gigi panjang seperti tanduk lembu jantan,bibir terjuih hingga ke dada & lidah terjulur hingga ke perut serta keluar pelbagai kotoran yg menjijikkan.
Mereka ini adalah orang yg minum arak sewaktu hidupnya.

Barisan ke-12:
Diiringi dari kubur dengan wajah bersinar2 seperti bulan purnama. mereka melalui titian Siratulmustakim seperti kilat.
Datang suara dari sisi Allah S.W.T. yang memaklumkan "mereka semasa hidupnya adalah orang yg beramal salih & melakukan kebaikan.
Mereka juga menjauhi perbuatan derhaka, memelihara solat lima waktu & meninggalkan dunia dalam keadaan bertaubat.
Inilah balasan mereka & tempat kembali mereka adalah syurga, beroleh keampunan, kasih sayang & keredhaan Allah S.W.T"


BACALAH YASSIN

RASULULLAH S.A.W. telah bersabda yang bermaksud:
"Bacalah surah Yassin kerana ia mengandungi keberkatan", iaitu:
1. Apabila orang lapar membaca surah Yaasin, ia boleh menjadi kenyang.
2. Jika orang tiada pakaian boleh mendapat pakaian.
3. Jika orang belum berkahwin akan mendapat jodoh.
4. Jika dalam ketakutan boleh hilang perasaan takut.
5. Jika terpenjara akan dibebaskan.
6. Jika musafir membacanya, akan mendapat kesenangan apa yang dilihatnya.
7. Jika tersesat boleh sampai ke tempat yang ditujuinya.
8. Jika dibacakan kepada orang yang telah meninggal dunia, Allah meringankan siksanya.
9. Jika orang yang dahaga membacanya, hilang rasa hausnya.
10. Jika dibacakan kepada orang yang sakit, terhindar daripada penyakitnya.
11. Rasulullah S.A.W bersabda: "Sesungguhnya setiap sesuatu mempunyai hati dan hati al-Quran itu ialah Yassin. Sesiapa membaca surah Yassin,nescaya Allah menuliskan pahalanya seperti pahala membaca al-Quran sebanyak 10 kali.
12. Sabda Rasulullah S.A.W lagi, "Apabila datang ajal orang yang suka membaca surah Yassin pada setiap hari, turunlah beberapa malaikat berbaris bersama Malaikat Maut. Mereka berdoa dan meminta dosanya diampunkan Allah, menyaksikan ketika mayatnya dimandikan dan turut menyembahyangkan jenazahnya".
13. Malaikat Maut tidak mahu memaksa mencabut nyawa orang yang suka membaca Yaasin sehingga datang Malaikat Redwan dari syurga membawa minuman untuknya. Ketika dia meminumnya alangkah nikmat perasaannya dan dimasukkan ke dalam kubur dengan rasa bahagia dan tidak merasa sakit ketika nyawanya diambil.
14. Rasulullah S.A.W bersabda selanjutnya: "Sesiapa bersembahyang sunat dua rakaat pada malam Jumaat, dibaca pada rakaat pertama surah Yaasin dan rakaat kedua Tabaroka. Allah jadikan setiap huruf cahaya di hadapannya pada hari kemudian dan dia akan menerima suratan amalannya di tangan kanan dan diberi kesempatan membela 70 orang daripada ahli rumahnya tetapi sesiapa yang meragui keterangan ini, dia adalah orang-orang yang munafik.

Sesiapa yang menerima mesej ini tolong forwardkan kepada teman seagama yang lain.

Untuk renungan semua,

Siapakah orang yang sibuk ?
Orang yang sibuk adalah orang yang tidak mengambil berat akan waktu solatnya seolah-olah ia mempunyai kerajaan seperti kerajaan Nabi Sulaiman a.s
Siapakah orang yang manis senyumannya?
Orang yang mempunyai senyuman yang manis adalah orang yang ditimpa musibah lalu dia kata "Inna lillahi wainna illaihi rajiuun." Lalu sambil berkata,"Ya Rabbi Aku redha dengan ketentuanMu ini", sambil mengukir senyuman.
Siapakah orang yang kaya?
Orang yang kaya adalah orang yang bersyukur dengan apa yang ada dan tidak lupa akan kenikmatan dunia yang sementara ini.
Siapakah orang yang miskin?
Orang yang miskin adalah orang tidak puas dengan nikmat yang ada sentiasa menumpuk - numpukkan harta.
Siapakah orang yang rugi?
Orang yang rugi adalah orang yang sudah sampai usia pertengahan namun masih berat untuk melakukan ibadat dan amal-amal kebaikan.
Siapakah orang yang paling cantik?
Orang yang paling cantik adalah orang yang mempunyai akhlak yang baik.
Siapakah orang yang mempunyai rumah yang paling luas?
Orang yang mempunyai rumah yang paling luas adalah orang yang mati membawa amal-amal kebaikan di mana kuburnya akan di perluaskan saujana mata memandang.
Siapakah orang yang mempunyai rumah yang sempit lagi dihimpit?
Orang yang mempunyai rumah yang sempit adalah orang yang mati tidak membawa amal-amal kebaikkan lalu kuburnya menghimpitnya.
Siapakah orang yang mempunyai akal?
Orang yang mempunyai akal adalah orang-orang yang menghuni syurga kelak kerana telah mengunakan akal sewaktu di dunia untuk menghindari seksa neraka.

jauhi dari kita api neraka

Cinta

cinta...
kenapa kau selalu buat manusia keliru?
cinta...
kenapa ye kau ni kadang2 buat org gembira,kau buat org bahagia,kau buat org hargai kau cinta...
tp kdang2 kau buat org derita,merana,kecewa kau buat org gile!!!!kau mengelirukan cinta!!!
cinta kau penawar duka,kau penyeri kehidupan tapi dalam masa dan waktu yg sama kau durjana kadangkala kau pendusta dan kau penuh dengan kepalsuan...kau plastik!!!
kenapa kau buat itu semua cinta...kau buat aku bencikan kau,kau buat aku jijik,kau buat aku menangis..aku tak mahu kau wujud dalam hidup aku lagi...pergilah kau jauh2 dari ku cinta...pergiiiii

Thursday, March 22, 2012

si kenit mama


assalammualaikum adik2 blogger yg comel dan kawan2 blogger yg smart dan jelitas.
salam 1 blogger semalaysia.
entri akak hari ni pasal sikenit Iman...anak akak yg ke4 hihihihi (empat org anak akak U)
pejam celik...pejam celik iman dah pun 7 bulan,nama penuh sikenit ni MOHD DARWISH IMAN,iman skrg dah pandai mcm2 mungkin tak lama lg akan pandai duduk sendiri...syabas bete,Iman pun dah ada dua batang gigi(bawah)huhuhuhu itu buat akak ngeri ye...kenapa ngeriii?sebab Iman fully breastfeeding,tau2 jelah kan ape yg akak maksud kan ngerii tu...hehehehehe tp demi anak apa pun akak sanggup dan tak kisah janji anak sihatkan.
dua hari dah iman selsema dan ada tanda2 yg dia akan batuk jugak...risaunye kalau anak2 tak sihat,selama 7 bulan ni Iman mmg tak pernah demam cuma selsema je pastu dia akan ok...tp hari ni akak akan bawak Iman ke klinik mintak doctor ubat selsema dan ubat batuk...seboleh2nye akak tak suka bg anak2 ubat2tan ni tapi kalau dah tak sihat wajib bagi risau zaman skrg bukan je barang2 cangih tp penyakit pun cangih2 gak tu yg buat akak lg risau...dan sebab selsema jugak Iman susah nak tidor dan menyusu..Kesian chusyuk mama tu semoga Iman cepat sembuh ye...amin



Tuesday, March 20, 2012

Wang Tunai RM5000 untuk Blogger

assalammualaikum semua salam 1 malaysia...

entri hari ni seperti tajuk diatas ye...sapa yg tak nakkan RM5000,cuba2 nasib...jom kita sertai bersama2 kalau nak tahu maklumat lanjut lagi jom klik sini

Program Wang Tunai RM5000 ini hanya dibuka untuk 100 blogger terawal yang berdaftar sahaja. Cara berdaftar adalah rakan blogger hanya perlu buat post tentang program RM5000 dan linkkan ke laman post ini dengan tajuk “Wang Tunai RM5000 untuk Blogger”. Sila nyatakan link URL post tersebut di ruangan komen di bawah. Jika terpilih, Rakan blogger akan diberitahu melalui email dan akan disenaraikan melalui post khas.
senangka jom join=)

JIKA AKU PELAKON POPULAR

assalammualaikum..
entri hari ni hahahaha tu yg kat atas tu...join segmen MAK DARA.


ok ye JIKA AKU PELAKUN POPULARkan....hahahaha

NAMA GLAMOR DALAM DUNIA PERFILEMAN:

mariana damanhuri(akak bukan adik pelakon normah damanhuri okes hehehehe)

Genre filem yang anda mahu lakonkan.. seram,aksi, cinta dll?

genre YG akak nak lakonkan...epic film mcm lord of the ring,avatar ke hehehehe...tak pun yg akak minat cerita hantu akak yg jadi hantu tu...akak balas dendam hahahahahaha ekekekekekeke takot x...takot x

WATAK YG DIIDAMKAN:

watak yg akak idam2kan dah tentulah heroinkan hahahahaha sape yg tak nk jd watak utama (hihihihihi perasaan lk akak)

Siapakah yang anda mahu menjadi Hero atau Heroin untuk berlakon di samping anda dalam filem itu?

hahaha yg ni akak suko akak nak berlakon di samping robert pattinson Aaron aziz la hahahaha hero idaman tu ataupun yg sesuailah ekekekekek janji mampu menjiwai watak sebagai hero akak ahaks.

so sesapa yg nk join cepat2 dah nak tutup ni...harap2 akak sempat la sertainye.

Thursday, March 15, 2012

Dugaan dan ujian itu tanda allah sayang.


allah sentiasa akan menduga umatnya...tak terkecualilah akak...baru2 ni mak akak dimasukkan ke wad sebab diabetis tahap gula dan darah terlalu tinggi...alhamdulillah mak akak Discharge hari ahad lepas...walaupun nmpak sihat tapi badannya still lemah dan perlukan pengawasan di rumah takut mak akak terjatuh...doktor kata sangat bahaya untuk dia.
siang tadi hubby pulak admitted kat hospital kajang sebab patah pergelangan tangan kanan...doktor kata tulang besarnya patah satu,kalau ok just simen je tapi kalau tak ok kena operation buh besi,kiri kanan patah dulu tangan kiri sebab jatuh main takraw tadi tangan kanan sebab jatuh masa buat keje...mudah mudahan tak payah operatelah...semua yg berlaku ketentuan allah...dugaan dan ujian tu tanda yang allah sayang kita...semoga mama dan hubby cepat sembuh...amin.

Thursday, March 8, 2012

10 yrs wedding anniversary.

assalammualaikum teman bloggers sekalian.
hari ni genap 10 tahun akak dan hubby melayari bahtera perkahwinan...10 tahun dah kami bersama dikurniakan 4org anak lelaki...segala suka duka,susah senang dikongsi bersama2,alhamdullillah segala dugaan sepanjang 10 tahun ni kami tempuhi dengan sabar dan hasilnya kami bahagia....amin bersyukur sangat2...
sempena anniversary kami yg ke10 tahun ni akak edit gambar untuk my hubby hehehehe sangat simple tp bermakna...
inilah dia

untukmu wahai suamiku...sayangku ,cintaku dan seluruh jiwaku hanya untuk mu(hehehe)
semoga kami kekal bahagia hingga ke akhirat...
semoga cinta kami tetap dan sentiasa direstui oleh yg esa...
semoga hari2 kami bersama cahaya mata sentiasa ceria dan gembira...
semoga segala dugaan yg mendatang dapat diharungi bersama selamanya...
semoga rezeki kami dipermudahkan...amin ya rabbilalamin.

Hari Wanita sedunia.

assalammualaikum blogger2 sekalian.
selamat hari wanita sedunia...

Wednesday, March 7, 2012

APUT THE SUPER VILAGE BOY

assalammualaikum blogger2 sekalian...adakan anda semua cute hari ni? hehehehe
entri hari ni akak nak minta jasa baik blogger2 sakalian jom kita sesama vote untuk Adza Edie Izwan
ni dia edie hensem dok...hihihi mcm hero korea


senang je caranye

1) Klik di link INI
2) Klik butang LIKE pada gambar itu

ni dia APUT THE SUPER VILAGE BOY

Haaa itulah karektor kartun yang dipertandingkan olehnya . Nama karektor tu ialah Aput The Super Village Boy.. Kebolehan Aput ialah membantu orang orang kampung dalam menyelesaikan masalah.. membantu kanak kanak yang dibuli, membantu binatang binatang dalam bahaya.. membantu awek awek dari dingorat.. membantu adik adik buat homework.. membantu beruk ambilkan kelapa.. membantu mak buat nasi lemak.. errrrr hahaha...

Jadi bagi yang sudi nak tolong tu... Tolonglah dengan vote untuknya ya.. Cara cara untuk vote ialah..seperti di atas ye...untuk tahu lebih lanjut sila ke SINI
Pada yang sudi untuk membantu mengundi jutaan terima kasih
sokongan anda sangai dihargai.
jom kita support dengan meng"like" picture Aput

Tuesday, March 6, 2012

Tidur Berbantalkan Lengan Suami

assalammualaikum blogger2 semua...
entri akak hari ni menarik sikit...untuk yg sudah berumah tangga je ye,yg belum tu, tidur celah ketiak mak...hehehe
mcm biasa copy paste hahaha...jom kita baca Tips tu.

Dari bancian ke atas 10 ribu pasangan yang berkahwin (mengikut satu kajian) hanya kira-kira 45% sahaja isteri yang tidur berbantalkan lengan suami selepas 3 tahun berkahwin.

Dan hanya tinggal 21.7% sahaja isteri yang masih tidur berbantalkan lengan suami selepas 10 tahun usia perkahwinan.

Tahukah kaum isteri, bahawa hormon bau phero yang di rembes dari ketiak lelaki/suami boleh mengaktifkan hormon wanita/isteri hingga mereka merasa damai dan tenang.

Sebenarnya hampir 65% bau badan lelaki/suami datang dari celahan ketiak dimana kelenjar phero paling aktif.

Jadi para isteri semua, ketepikanlah bantal-bantal anda, tidurlah di atas lengan suami hingga ke pagi, hampirkan hidung di celahan ketiaknya

Tidak di nafikan anda akan peroleh pengalaman yang cukup rilex dan tenang

Ianya tanda bahawa bau phero suami anda sedang bertindak balas dengan kelenjar hormon anda.

(pengalaman ini hanya perempuan sahaja yang tahu betapa asyik dan rilexnya)…FAKTA

Dan dari kajian itu juga menyatakan isteri yang tidur di atas lengan suami akan tidur lebih lena dan mencapai tahap 7 hingga 8 dalam tahap lena tidur.

Dan peringatan untuk lelaki/suami, jangalah cukur ketiak anda togel, biarkan sedikit atau trim sikit sahaja bulu-bulu itu yang merupakan ejen penyebar bau phero yang di senangi wanita.


gambar hanya hiasan je ye hihihi

pittssss:kadang2kan bukannye akak tak mau tidur kat atas lengan hubby tp ...akak takut hubby lenguh jer kesiankan hehehehehe.

Sunday, March 4, 2012

miming tu kira menipu kan...kan

assalammualaikum dan salam satu malaysia

entri hari akak nk marah lah sikit...hihihi sikit jew.
nak dijadikan cerite..malam tadi akak terpasang le channel 2 a.k.a rtm2 rancangan istimewa bersama Fauziah Latif...wah akak mmg minat dengan gee tu dari kecik lagi antara lagu faberet akak enggan dan dia...mmg meletopkan...TAPI yg akak terkilan tu kenapa dlm byk2 rancangan nyayian dia dulu mcm HMI(hiburan minggu ini) gee miming(gerakkan molot jer ala2 berlakon je yg dia nyanyi tapi hakikatnye pasang keset je)dan berbelas tahun baru sekarang akak tersedar yang selama ni akak kena tipu(tu masa kecik2 le hahaha mana tau pun kan)ada jugaklah yg tunjuk gee nyanyi live tapi mmg dia tak boleh nyanyi live rupenya...adoiii tp tak taulahkan mungkin ada sbb kot dia buat miming tp AKAK TERASA TERTIPU...tipan tertipu bang ekekekekekeke"[dtng dah MeroYAn akk']pinjam ayat mak dara ye....
bukan akak sorang je yg tertipukan ramaikan peminat gee yg tertipu...tp mmg zaman 90an dulu ramai penyanyi yg suke miming dari nyanyi live..yo yo OOO jer pegang mic bagai tapi yang adOOooookan...kalau tak boleh nyanyi live tak yah la jadi penyanyikan..tengok sekarang penyanyi2 dari rancangan realiti mcm Akedemi fantasia,mentor,OIAM kebanyakkan dari meraka2 ni semua suara sedap dan mmg mereka boleh nyanyi live...contoh Hafiz dapat anugerah vokal terbaik dua kali berturut2 dlm anugerah juara lagu...okkan peminat2 pun puas hati...tak rase tertipu pun...bukanlah akak cakap langsung tak boleh miming tp kenalah pada acara dan tempatnye...tp mmg skrg ni mana ade penyanyi yg miming lagi dah semua pun nyanyi live kecuali video klip hehehehe...

ape pun mungkin le ada sebab kot hihihi sebab ape?hanya mereka yg tahu...ape pun akak tetap minat sama Fauziah Latif tu i likeeee hehehe...dan tgk video klip penyanyi zaman 80-90an smlm hahahaha mmg sempoiii rambut diaorg semua ala2 serabut dan kusut masai kalau skrg ni duk buat fesyen tu mmg sah2 org kata mati laki hihihihi rase mcm nk gi sikatkan jek hahaha
Page Graphics, Tumblr Graphics

Saturday, March 3, 2012

Blog siapa yg tiap2 hari anda terjah...???

assalammualaikum adik2 dan kawan2 blogger sume.
entri hari ni pasal blog siapa yg tiap2 hari anda terjah...?
kalau akk blog yg mmg asal on9 jer mesti akk terjah,iaitu blog Bicara mak dara


ni dia header lama ye...saya sangat suke



yg ni header terbaru blog mak dara


blog mak dara ni best sbb kadang2 mak dara MEROYAN ye hihihihi jng mare mak dara...time tulah yg best tu hihihihi...dan mak dara a.k.a adza irdawati ni ialah seorang penulis skrip yg hebat juga..antara cerita yg saya suke zaharul vs zarina,Aidilfitri Di Bulan Syaaban dan byk lagi...kalau filem pulak"LIBAS" dan pemenang Anugerah Cerita Asal Terbaik FFM24(martias ali)tu somi mak dara...ape lg ye cite seram nek nak,saka dll.
akk kenal ngan mak dara dari zaman myspace fofuler dulu skrg ni mmg dah tak wujud dah acc myspace akk...mak dara ade lg ke? hihihihi nak kenal ngan mak dara???

inilah mak dara cantikkan...lekuk kat dagu tu yg mahal tu i likeeee


apa2 pun semoga mak dara sukses dalam bidang penulisan skrip drama dan filem dan dengar ceritanye mak dara nk tulis novel pulak...harap2 mak dara jdlah buat novelkan...saya akan beli novel mak dara...insayaallah,jomlah kita terjah blog mak dara.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...