ahli cute miut

Thursday, May 24, 2012

kenapa akak BZ???

assalammualaikum semua blogger2 yg meletoppp entri akak hari ni...kenapa akak BZ?kenapa akak bz ek....hehehehe dalam 2 minggu lepas mmg akak bz sangat2...ape yg akak buatkan?surirumah jer hehehehe akak buat benda ni lihat dibawah...
akak Bz siapkan tempahan untuk sekolah idris shah gopeng perak sempena hari guru jom layan gambar2 ek...
yang ni lolichoc oreo with edible image...cantikkan hehehe ada lencana sekolah lagi...(boleh dimakan ye)
yang ni choc dalam box mcm2 ada...
cantik tak?
banyak lg gambar2nye nak tgk byk lg jom ke sinipge ni baru punye jomlah 'like'pagr baru akak ni sudi2kan ye.tq

Khasiat buah nenas (pineapple)

assalammualaikum.. lamanye akak tak update blog sesuka suki akak ni...rindu lak nak update tp keBZan akak dan keadaan kesihatan yg membuatkan blog ni tak berupdate hehehehe...so hari ni akak nak kongsi pasal khasiat buah nenas. mesti ramai yg mengemari buah nenas nikan...rasenye yg masam manis mmg mengiurkan...kadang2 baunye saje dah terliurrr jom kita baca entri ni ye... Buah nanas serupa dengan buah-buah yang lain iaitu rasanya yang sangat manis. Buah nanas juga sering dibuat sebagai bahan dalam masakan seperti masakan gulai nanas, masakan ikan sweet sour dan lain-lain lagi. Secara faktanya nanas adalah tumbuhan asli berasal dari Brazil,Bolivia,dan Paraguay. Nanas merupakan tumbuhan kumpulan bromeliad(Famili Bromeliaceae), tumbuhan yang rendah macam herba (herbaceous perennial) dengan 30 atau lebih daun yang panjang, tajam mengelilingi batang yang tebal.
Khasiat Nanas Nanas mengandungi khasiat vitamin A, B1 dan bromelain .Ia juga mengadungi asid sitrik yang berkesan untuk menghilangkan lemak dan menguruskan badan. Perubatan Buah nanas dimakan atau dibuat jus minuman untuk mencuci tubuh, melawaskan buang air kecil, merangsang penghadaman, sakit kerongkong, masalah hati dan demam kuning. Air nanas muda sesuai digunakan untuk rawatan pelbagai penyakit paru-paru dan membunuh cacing dalam perut. Nanas bagaimanapun tidak sesuai untuk ibu yang mengandung. Nanas dipercayai mampu boleh merawat barah. Dua molekul daripada nanas menunjukkan hasil yang baik bagi melawan pertumbuhan barah. Antara kajian yang sedang giat dilakukan adalah berkenaan dengan kandungan bromelain dalam nanas yang didapati dapat mengelak barah.Salah satu molekul yang dikenali sebagai CCS menghalang protin yang dikenali sebagai Ras dan satu lagi yang dikenali sebagai CCZ mengukuhkan sistem imuniti badan pesakit bagi melawan sel barah.Buah ini mempunyai kandungan vitamin A, B, dan C yang tinggi. Melayukini.net - Buah nanas memang sedap dimakan. Namun demikian, jika makan terlalu banyak dalam satu-satu masa kita akan merasa lidah kita seperti rasa kurang selesa. Sukar hendak mencari perkataan yang sesuai. He He. Walaubagaimanapun, buah nanas ternyata kaya dengan khasiatnya. sumber dari Melayukini.net

Friday, May 4, 2012

yahooo PBAKL

assalammualaikum adik2 blogger yg meletoppp... 27 april hari pertama pesta buku pbakl..sebelum ni pun akk ade post entri tentang pbaklkan...ingatkan tahun ni akak tak merasa nk pergi...rupanye alhamdullilah en somi akak merealisasikan impian nk ke pesta buku tahun ni...walaupun hanya impian kecik akak tp sangat2 bermakna...tak lama pun akak kat sana hanya 45minit je lebih kurang sebab en somi sangat bz mengejar masa untuk hal2 penting...jadi lekan dapat gak akak beli novel dari novelis yg akak minat...antaranya siti rosmizah akak dapat beli dua novelnye 7 hari mencintaiku dan yg terbaru takdir itu milik aku...jadi akak dah ada semua koleksi dari beliau..lagi novel dari suri ryana isteri separuh masa...dah habis pun akak baca hihihi...boleh bagi 3/5 bintang....jom layan gambar akak dan suri ryana yg pulang ke malaysia dari korea semata2 mau jumpa peminat2nye termasuk akak ekekekeke
tak dapat nak jumpa dengan novelis lain sbb belum sampai dan masa tak mengizinkan...jd terpaksa simpan untuk tahun depan pulak insyaallah...tp tahun depan wajib bawak anak2 jugak sbb banyak juga buku2 yg sesuai untuk mereka...ok anak2 mama tunguuuu tahun depan ye sayang...hehehehe chowwwooo...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...