ahli cute miut

Tuesday, June 15, 2010

kek mentega (butter) simple

percuban pertama buat kek mentega nie...agak mengeciwakan...jadi semalam aku cubalah buat lagi...jadi plak!!! habis licin kek aku...di sini aku kongsilah resepi kek ni yg paling simple dengan kengkawan...ade ke kengkawan aku kat blog nie...hehehehe...along ko kena cuba buat kek nie :P

-bahan2-
250 gram mentega(sebuku butter)
200 gram gula kaster(gula biasa pun boleh)
250 gram tepung naik sendiri
4 biji telur
40ml susu UHT

-cara2-
pukul mentega(butter) dengan telur sampai kembang
masukkan telur dan tepung sedikit demi sedikit...kacau rata dam masukkan susu UHT bagi dia cair skit...
masukkan dlm acuan dah bakar selama 40 minit pada suhu 180"

p/s:pada yg suka buh esen vanila boleh guna...dan kalau nak buh perasa oren ke atau pandan boleh gak simple je.

SELAMAT MENCUBA RESEPI INI

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...