ahli cute miut

Monday, December 20, 2010

OH!!!!hatiku sakit

tah kenapalah dua tiga minggu ni hati aku sakit sbb???tak menentu sebabnya...mudah sangat terusik,mungkin hormon tak stabil kot...tp aku masih boleh sabarrrr,sabar ngan kerenah manusia2 hipokrit yg mmg sentiasa belagak yg dia sahaja yg bagus...dia ingat org lain tak bagus mcm dia...aku pun pelik dengan manusia yg mcm gini...kata banyak duit tapi tak mampu ke dia beli cermin besar,untuk mencerminkan dirinya sendiri...cuba beli cermin yg besar dan berdiri betul2 depan cermin tu dan tengoklah diri sendiri...adakan awak tu dah cukup sempurna sangat...???teliti setiap inci diri tu baru nak mengata org lain...
jangan ingat dah senang hidup dah mewah sikit nk belagak,tk pernah terfikir ke?walau siapa pun kau,pangkat kau,menteri ke,
pM ke kalau allah tu nak tarik rezeki tu bila2 je...ingat langit bukan selalu cerah...jangan dengan duit kita jadi riak,jadi lupa diri...dulu ko susah menagih simpati org,adik beradik memintak2,skrng ko dah senang ko ingat ko tak perlukan semua org2 tu lagi ke,ko ingat dah berduit ko tak akan mintak pertolongan org lain lagi dah?bersyukurlah ape yg tuhan dah kurniakan jangan lah bongkak...sombong...dan sakitkan hati org...ingat sikit jasa2 org2 yg pernah tolong ko walau pun pertolongan yg kecil....tp org tu dah berbudi pada kita...org tak mintak balasan pun cuma kenang le sikit bukannye mengata...tau tak fitnah itu besar dosanya dari itu baiklah ko mintak maaf pada org2 yg ko kata tu...aku tak payah sebab seikhlas2nya aku mmg tak akan maafkan ko...dunia akhirat.

Thursday, December 16, 2010

~Azam dah cita2~

Tahun 2010 hampir melabuhkan tirainya dan 2011 bakal tiba...berbagai azam dan cita2 yg ingin ku kejar tahun depan,mcm2 benda nak buat...nak buat mcm2 bisnes insyaallah berkat kesabaran dan semangat serta sokongan mudah-mudahan tercapailah semua impian dan azam tahun 2011 nanti...insyaallah.

Tuesday, December 14, 2010

pak pandir...pak pandir

tahlah dlm dunia ni mcm2 jenis orang ade yg paling aku terkejut ade sorang pak pandir ni bersama mak andihnye...selamba badak je pergi bank in cek company hubbyku dalam akaun dia adoiiiiiii dengan selambanye dia dok cerita pulak yang hari tu dia ade bank in satu cek...yang lagi aku & hubby geram tu sebelum balik kg hari tu mmg hubby pesan minta tolong simpankan surat2 yg sampai takut kalau hujan basah dan hubby tahu yg cek tu akan dihantar dlm masa terdekat sbb customer call yg cek akan dipos terus...alahaiiii
logik tak kalau dia kata cek tu tak de nama!!!!orang gile mana yang nak pos cek yang tak bernama adoiiii..bank in cek dalam akaun dia pulak tu sah2lah cek tu tendang...huhuhu takkanlah cek tu tak bernamakan...customer yang dah bertahun2 berurusan ngan kita bukan sekali dua dia pos cek tapi dah bertahun2 dan bukan satu customer yg pos cek tapi boleh dikatakan semua!!!boleh dia kata cek tu tak dak nama mana aku tau,ingat duit turun dari langit aku ngan bini aku pergi bank in lah....selang sehari bank call dia kata cek tu tendang...sebab cek tu nama company,pandai pulak dia suruh bank call hubby aku,nasiblah org bank tu kawan jugak senang settle.
dan sekarang ni bila bertembung dah bermasam muka pulak...salah siapa..?kami tk ckp ape2 pun...mungkin jugak dia rase segan kot,tp yelah siapa tk buat silapkan,tp sbb dah minta tolong simpankan surat2 kita kenapa tak amanah,sampai sekarang pun bila teringat mesti tergelak sbb gelaran pak pandir ngan mak andir tu.

Friday, November 26, 2010

my first fancy cookies

dengan minat mendalam nak cuba terokai bidang cookies nie akhirnya aku berjaya mempelajari serba sikit tentang fancy cookies...walaupun cubaan pertama ni kurang cantik dan comot tapi aku dah tahulah sikit cara2 nak mendeko cookies...hahaha walaupun rumit dan memerlukan masa serta kesabaran aku puas skrg sudah boleh mendeko cookies...yg pertama ni aku deco dengan royal icing dan aku akan cuba mendeko dengan fondant icing pulak akan ku usahakan untuk mencantikkan cookies ku nanti...insyaallah ....cayuk2.

Kenape????

Kenape ye???org yg aku percaya buat aku mcm tak pernah wujud pulak...salah ke keputusan yg aku ambik,untuk kepentingan anak2 aku...kenapa hanya aku je yg kena fahami org lain sedangkan org tak pernah fikir langsung tentang susah senang kita...kenapa???bagi sms tak dibalas...biarlah...biarlah aku diam je kalau itu yg boleh buat org gembira dan bahagia.

Sushi oh sushi

Alamak byk info yg aku baca tentang sushi yg diragui halalnya...selama bertahun2 aku anak beranak mkn sushi exspecialy sushi king tak pernah perasan tentang logo halal..sbb kebanyakkan perkerja kat situ org melayu siap bertudung bagai..mmg pernah tanya samaada halal or non halal yg diberitahu cuma unagi saja yg ada buh alkohol..tp bila difikir2kan bekas2 yg kot2 tertitik ke...ada lagi info yg mmg boleh dipercayai...kebanyakkan sushi tk kira restoran mana mmg guna mirin dlm sushi...kalau sushi tei ada yg kata soy saucenya mmg ada mirin...mirin sejenis alkohol(rice wine) ya allah hambamu tak tahu selama ni...ni kena call jakim untuk kepastian dan kesahihannya...supaya tiada keraguan,klau ternyata tk halal ya allah ampunilah umatmu ini...klau halal boleh le mkn lg...banyak info tentang sushi kat internet...

Sedihnye

Sedihnya hati aku...sakitnya hati ini bagai dihiris,diguris,dirobek dengan rakusnya...sedih sangat2 tersangat2 sedih,pilu bagai ditusuk sembilu,ya allah kau berikanlah aku kekuatan untuk aku bersabar.

Love My Hp

Tak sangka pulak dengan hp je pun aku boleh update blog..canggih sudah skrg,semuanya hanya dihujung jariku hihihi...maklumlah time2 malam ni hubby yg take over laptop anak2 kat atas guna pc main game jd aku dipersilakan menguna hp hahahaha tak pelah walaupun guna hp terhad tapi aku boleh gak update blog..facebook,myspace dan sewaktu dengannye tulah teknologi masa kini bagus2...esok2 lagi canggih kot hehehe layannnn je hehehe.

Tuesday, November 23, 2010

~happy birthday to abah~

tanggal 17hb nov bersamaan hari raya haji (aidiladha)adalah hari jadi bapa mertuaku...selamat hari jadi abah...huhuhu menumpang kasih ayah mertua maklumlah aku dah tak ade ayah...tuk abah semoga panjang umur,dimurahkan rezeki semoga sihat2 selalu...kami semua sayang abah.

Tuesday, November 2, 2010

~salam takziah~

takziah kepada hazarul sekeluarga baru kehilangan ibu tersayang...(ibu mertua kepada adik ipar ku sue isa)...semoga rohnya dicucuri rahmat dan dia ditempatkan dikalangan org2 yg beriman...amin...al-fatihah.

Sunday, October 31, 2010

~Bebola Ayam~



biasa kalau hubby beli ayam mesti seekor..tp sy msk separuh jelah,tp yg separuh simpan tu adalah dikalangan isi2 ayam saje,yg slalu mmg org tk minat tang yg byk isi...huhuhu jadi nk masak pun jd tkut,(tkut tk habis)so sy buatlah sesuatu yg pada sy menariklahkan...ok sy buh resepinya nanti kome nk tokok tambah ke terpulang ikut kreativiti sndri ye.

bahan:
setengah kilo isi ayam
5-6 sudu tepung gandum
1 sudu lada hitam(ikut suka)
garam secukup rasa
ajinomoto(ikut suke jugak)
1/2 cawan air

cara:
potong dadu isi ayam dan kisar dngan 1/2 cwn air.
lepas kisar buh dlm mangkuk,msukkan semua bahan lain dan gaul sebati.(mmg agak melekit ye,boleh tambah tepung tp kalau tepung byk bebola akan jadi keras)
panaskan air dlm periuk,setelah air mendidih bulat2 kan bahan td ikut saiz yg disukai dah rebus hingga bebola td timbul...kira masaklah tu.
sesudah msak terpulanglah kalu suka sup terus je masak dlm air rebusan td dan kalau nk digoreng salut dengan serbuk roti celup dlm telur dan goreng.

selamat mencuba.

Hisss Trailer

macam best je cite ni...mai ramai2 kita layan filem ni asyik layan filem orang putih je kali ni tgk hindustan pulak...hahahaha happy deepavali.

Tertutup Buatmu - Wan Hardiah

lama tak dengar lagu ni hehehe weekend yg lepas gi red box saje2 buang masa karaoke ngan hubby dan anak2 terjumpa lagu ni...ape lagi nyanyilah...lagu ni lah buat sy jadi juara kali kedua karaoke radio ipoh perak yg pertama lagu ziana zain...dan yg ketiga lagu janji kekasih elly mazlin & lagu hetty salene huhuhu memori semua tu...layanzzz jelah lagu jiwang nie hehehehe

~Menghargai & Dihargai~

entahlah kadang2 terasa mcm penat sangat nak melayan kerenah2 sesetengah org ni...kita berusaha sedaya upaya...nak menjaga hati diorng tapi sedikit pun tak dihargaiii...aku tak kisah pun sebenarnya tapi kalau kita saje yg nak jaga hati org..hati kita ni sapa yg nak jaga...sendirilah jaga hati sendiri ye?huhuhu sedey2 yelah mana tknya...bila kadang2 tu dah terlampau marah dah mcm terase nak memaki je tiba2 hatiku berkata"sabar nana buat ape nak marah2 biarlah...ingat mak kamu kata ape?biarlah org buat kita sakit hati,jangan kita yg sakitkan hati org"downlah sikit kemarahan aku...bagus gak hati aku ni selalu menjaga hatiku hehehe...birlahkan kita yg menghargai org...suatu hari nanti orang yg tk pernah menghargai kita tu akan terasa yg kita sebenarnya harus dihargaiii...
sesetengah manusia ni kadang2 diaorang ni nak dihargai...tapi tak pernah nak belajar menghargai orng lain...payah org mcm ni,kadang2 kita je nak jaga hati meraka tapi depa buat tak tau ja...malas aku kadang2,biarlah aku mcm ni je...biasalah aku ni selalu je diketepikan...tapi kalau nak mintak tolong ke,nak guna kudrat aku ke...org perak kate kederat hehehe pandai pulak depe cari aku...ingat pulak nama aku,ade pulak save no telipon aku isk..isk...isk biasalah manusia nikan...biarkanlahhhhhh...kita cakap lebih2 nanti orang tetap ingat kita yg teruk...last2 kita gak yg buruk,pada hal diorg punya perangai tak reti nak cermin...selalu guna cermin tapi diorang tak nampak ape yg tak kena dengan diorang,bak kata pepatah"kuman kat seberang laut nampak,tp gajah yg depan mata mcm tak ade je...""paku dulang paku serpih mengata orang diaorang yg terlebih2"biarkannnnn huhuhuhu biarkannnnn...

renung2kan dan selamat beramal (eceh...hihihi)

Ayam goreng berempah



tiba2 pulak tekak ni terasa2 dan terbau2 ayam goreng berempah,teringat masa duk johor dulu mkn nasik lemak ayam berempah mmg maveles!!! hehehe...pagi tadi en suamiku beli seekor ayam so pe lagi create le resepi sendirikan...ok disini sy berkongsi resepi ayam goreng berempah,resepi ni bukan dari internet ye,resepi sendiri...pandai2lah nak tokok tambah ye!!!!=D

Bahan kisar/atau tumbuk:
3 batang serai
6-7 ulas bawang merah
1 inci halia/ikut sukelah
dua sudu serbuk kari
garam secukup rasa
pak aji pun secukup rase(ajinimoto kalau gunalah)
2 tangkai daun kari
satu sudu serbuk kunyit.
seekor ayam yg kecik

cara2:
basuh ayam tuskan airnya,tumbuk serai,bawang2,halia
masuk semua bahan tumbuk tadi,serbuk kunyit,serbuk karu ,garam,ajino dan daun kari gaul sebati dan perap selama satu jam.
sesudah satu jam goreng dengan api yg perlahan,siap masak hidang.

selamat mencuba!!!!

Friday, October 29, 2010

✿Edit✿lagi...♪lalalalalala♫❤lalalala♫♪❤‿❤

penyakit masa giat kat mspace dulu sudah mari..ayokkk...hihihi asyik nak ngedit gambar je...mcm2 nak di edit,nasiblah tak de photoshop kalau tak mmg anak2 sy puase...sian kat anak2 sy huhuhu kena mintak mamam hehehe anak2ku mama mu sudah siap masak ye...jangan ingat mama lupa ye sayang hihihi....edit2 jugak perut anak2 jangan dilupa...layan je!!!!

weee dany terbang!!!picture by mr hazarul ye!!!



ni edit kat picnik.com ye!!!



yg ni imikimi.com tgk nampak real tak en suamiku dengan angelina tu...ekekekekeke
sikit tu adat le ye dah name pun edit hihihi mari sama2 kita edit mengedit...!!!byk lagi tapi nak upload malehhhh huhuhu

Thursday, October 28, 2010

~Biar nampak jahat.. tapi baik~

Hahahaha...EN suamiku cerita,.. mlm tu dia lepak kat gerai mkan kongsinya yg lokasinya hanya didepan simpang tuuuuu je...hihihi dia kata si kawannya tegur dia "bro ko ni rambut panjang dah nampak macam org jahat dah aku tgk"....hehehehe dan En suamiku pun dengan senyuman berkata "bro biar nampak jahat tapi aku baik...jangan nampak baik tapi jahat"...huhuhu si kawannya pun bangun dan terus berlalu,kira angkat kaki le tu...(si kawannya tu makan cili hah...hah...hah)
si kawannya ni mmg anti ngan En suamiku,tak tahulah sebab ape tapi ramai dah kawan2 satu taman yg berkata bergitu...dan ramai jugaklah yg sudah bercerita tentang itu dan ini pasal si kawannya ini...hahahaha si kawannya ini kira talam le A.k.a lalang mana angin bertiup disitulah dia beralun huhuhu itu org2 taman ni yg kata...itulah sbbnya En suamiku tak berapa nk melepak dengan kawan2 kongsinya...sbb boleh mendatangkan fitnah atau dosa2 yg tak disengajakan...baik dok umah layan poker kat fb..hehehehe...

Wednesday, October 27, 2010

Hamsterku beranak lagi

today is wednesday hahahaha...pagi2 tadi masa nak sidai kain aku macam biasa menjengok hamster ku,nampak mcm biasa je..sihat dah kuat makan tiga-tiga ekor pun...
pastu adalah dalam 3 jam selepas tu aku tgk dari pintu umah je...terkejut gak aku,aku nampak yg si chinno tu nampak gemok dari biasa.."aik kamu mengandung ke chinno..lain mcm je aku tgk"...chinno cuma mengembang kempiskan idungnye...kot2 dia kata "ade aku kesah"hahahahaha.
dan sejam selepas aku tegur si chinno tu...EN suami.."aikkk udah bersalin pulak kamu"huhuhuhuhu....entah bila masa dia beranak aku pun tak tahu...tiba2 je udah selamat melahirkan kembar 6 ekor...tahniah le!!!(hihihi)anak yg sulung dulu udah tinggal sekor je yg dua ekor mati tak cukup susu kot...oklah kat sini aku upload gambar anak2 deme yew...layan jew lew ekekekekeke

yg nilah pasangan sejoli cappu & cinno


ha tu yg tengah pandang camera tulah cappu


keluarga hamster yg bahagia



ahli baru



enam ekor anak2 cinno yg fresh



yg ni anak2 yg dulu dua dah mati

Tuesday, October 26, 2010

Ulang tahun perkenalan


Berkongsi tarikh yg sama...hari jadi mama dan tarikh aku bertemu boypren aku yg kini telah pun menjadi suamiku tercinta...Genap 10 tahun beb,10 tahun kami sudah mengenali hati budi masing2,dugaan,cobaan segalanya dah kami lalui bersama,susah senang,menangis ketawa bersama...selama 10 tahun ku kenal dia...saat ini aku bahagia dan gembira..semoga kita akan kekal selamanya hingga ke hujung nyawa,kalau diizinkan biarlah kita sehidup semati.

HaPpY BirthaDay maMa

Hari ni genap 57thn umur mama...selamat hari jadi mama semoga allah panjangkan usiamu,murahkan rezekimu dan semoga allah lindungimu selalu...kami anak2mu sayangkan mama...love u soooo much.

Friday, October 22, 2010

9 JENIS WANITA YANG ADA DIDALAM NERAKA

Ali r.a. meriwayatkan sebagai berikut: "Saya bersama Fatimah berkunjung ke rumah Rasulullah dan kami temui beliau sedang menangis. Kami bertanya kepada beliau, "Mengapa tuan menangis wahai Rasulullah?" Baginda menjawab, "Pada malam aku di Isra'kan ke langit, daku melihat orang sedang mengalami berbagai penyeksaan...maka bila teringatkan mereka aku menangis. Saya bertanya lagi, "Wahai Rasulullah apakah yang tuan lihat?" Baginda bersabda:

1. Wanita yang digantung dengan rambutnya dan otak kepalanya mendidih.

2. Wanita yang digantung dengan lidahnya serta tangannya dipaut dari punggungnya sedangkan api yang mendidih dari neraka dituangkan ke kerongkongnya.

3. Wanita yang digantung dengan buah dadanya dari balik punggungnya sedangkan air getah kayu zakum dituang ke kerongkongnya.

4. Wanita yang digantung, diikat kedua kaki & tangannya ke arah ubun-ubun kepalanya serta dibelit dibawah kekuasaan ular & kala jengking.

5. Wanita yang memakan badannya sendiri serta dibawahnya tampak api yang menyala-nyala dengan hebatnya.

6. Wanita yang memotong badannya sendiri dengan gunting dari neraka.

7. Wanita yang bermuka hitam dan memakan ususnya sendiri.

8. Wanita yang tuli, buta dan bisu dalam peti neraka sedang darahnya mengalir dari rongga badannya (hidung, telinga, mulut) dan badannya membusuk akibat penyakit kulit.

9. Wanita yang berkepala seperti kepala babi dan keldai yang mendapat berjuta jenis seksaan.


Maka berdirilah Fatimah seraya berkata,"Wahai ayahku, cahaya mata kesayanganku... ceritakanlah kepadaku apakah amal perbuatan wanita-wanita itu."

Rasulullah s.a.w. bersabda, "Wahai Fatimah, adapun :

1. Wanita yang digantung dengan rambutnya kerana dia tidak menjaga rambutnya di jilbab dikalangan lelaki.

2. Wanita yang digantung dengan lidahnya kerana dia menyakiti hati suaminya dengan kata-kata.

Kemudian Nabi s.a.w. bersabda: "Tidak seorang wanita yang menyakiti hati suaminya melalui kata-katanya kecuali Allah akan membuatkan mulutnya kelak dihari kiamat, selebar 70 zira' kemudian akan mengikatnya dibelakang lehernya.

3. Adapun wanita yang digantung dengan buah dadanya kerana dia menyusui anak orang lain tanpa izin suaminya.

4. Adapun wanita yang diikat dengan kaki dan tangannya itu kerana dia keluar rumah tanpa izin suaminya, tidak mandi wajib dari haid dan nifas.

5. Adapun wanita yang memakan badannya sendiri kerana suka bersolek untuk dilihat lelaki lain serta suka membicarakan keaiban orang.

6. Adapun wanita yang memotong badannya sendiri dengan gunting dari neraka kerana dia suka menonjolkan diri (ingin terkenal) dikalangan orang yang banyak dengan maksud supaya orang melihat perhiasannya dan setiap orang jatuh cinta padanya kerana melihat perhiasannya.

7. Adapun wanita yang diikat kedua kaki dan tangannya sampai ke ubun-ubunnya dan dibelit oleh ular dan kala jengking kerana dia mampu mengerjakan solat dan puasa. Tetapi dia tidak mahu berwudhuk dan tidak solat serta tidak mahu mandi wajib.

8. Adapun wanita yang kepalanya seperti kepala babi dan badannya seperti keldai kerana dia suka mengadu-domba (melaga-lagakan orang) serta berdusta.

9. Adapun wanita yang berbentuk seperti anjing kerana dia ahli fitnah serta suka marah- marah pada suaminya.

copy by:by Wanita Solehah Itu,Bidadari Syurga.

Tips untuk menjadi wanita solehah

Menjadi wanita solehah adalah harapan setiap wanita muslimah. Adalah suatu keinginan yang mulia jika kamu ingin menjadi wanita solehah.

Saat ini ada banyak buku-buku yang membahas bagaimana cara menjadi wanita solehah.

Sebenarnya menjadi wanita solehah bukanlah susah seperti apa yang disangkakan. Perkara asas yang perlu ada ialah kekuatan iman dan usaha.

Ada beberapa tip yang ingin saya kongsikan tentang bagaimana cara menjadi wanita solehah, iaitu :

1. Selalu belajar

Belajar adalah kunci utama untuk bisa menjadi wanita solehah. Ada banyak cara untuk belajar. Contohnya dengan membaca buku, mengikuti class agama ataupun dengan cara yang lain.

2. Pandai menguruskan waktu

Mengelola waktu adalah kunci untuk menjadi wanita yang solehah. Wanita memiliki banyak peranan dalam hidupnya. Seperti melayan suami dan anak-anak oleh sebab itu kamu harus pandai menguruskan waktu dengan baik agar kamu dapat menjalankan semua tanggungjawab dengan sukses. Sesibuk mana pun wanita itu samaada di rumah,dikolej,disekolah atau ditempat kerja, tidak ada alasan untuk kita meninggalkan setiap kewajiban yang disuruh Allah.

3. Taat kepada suami selagi masih dalam kebenaran

Mentaati suami adalah wajib, sepanjang suami dalam kebenaran. Wanita solehah selalu taat pada suami, selama suami dalam posisi yang benar. INGAT! Taat bukan bererti pasrah menerima apa adanya.

3.Taat kepada ibubapa (bagi yang belum berkahwin)

Berbakti pada ibubapa merupakan satu ibadat oleh itu taatilah kedua orang ibubapamu.Senangkanlah hati mereka kerana merekalah yang telah melahirkan dan mendidik kamu.Jangan mengherdik dan menyakiti hati mereka.
Allah berfirman : Dan janganlah engkau mengherdik mereka dan ucapkanlah kepada mereka perkataan yang mulia.( Surah al-isra’ : 23)

4. Mempunyai peribadi yang baik

Wanita solehah mempunyai pribadi yang baik. Untuk mempunyai peribadi yang baik, kamu perlu melakukan setiap kewajiban dan suruhan Allah serta menjauhi dari semua larangannya. Contohnya , sembahyang, puasa, menutup aurat dan lain- lain.

copy dari:Wanita Solehah Itu,Bidadari Syurga.

5 Cara Dandanan Dan Menghias Diri Muslimah Yang DILARANG Dalam Islam

Diriwayatkan daripada Ibnu Umar r.a bahwa Rasulullah S.A.W bersabda:

“Allah S.W.T mengutuk orang-orang menyambung rambut dan meminta disambungkan,juga orang yang membuat tato dan orang yang dimintakan membuat tato” (Riwayat Bukhari dan Muslim)


Sementara hadis lain, Rasulullah S.A.W juga pernah bersabda: Diriwayatkan daripada ‘Alqamah dari Abdullah bin Mas’ud r.a, katanya :

“Allah S.W.T mengutuk orang- orang yang membuat tato sebagai hiasan, juga orang yang meminta dibuatkan tato padanya, Orang- orang yang mengubah dan membentuk alis matanya, juga orang-orang yang meminta diubahkannya, orang- orang yang mengubah bentuk gigi untuk kelihatan lebih rapi dan kemas dengan mengubah ciptaan Allah S.W.T.”


Sebenarnya banyak hadis yang membicarakan hal ini, dengan kata lain menunjukkan bahawa perbuatan tersebut adalah diharamkan dalam islam. Oleh itu, para muslimah sama ada yang belum berkahwin atau yang sudah berkahwin hendaklah menghidari perbuatan-perbuatan yang tersebut.

Untuk memudahkan pembaca untuk memahami, saya akan senaraikan hal-hal yang diharamkan yang telah disebutkan dalam hadis tadi.

1. Mengunakan rambut palsu

2. Orang yang meminta kepada orang lain supaya rambutnya disambung dengan rambut orang lain (cemara). Atau menyambung bulu mata agar nampak lebih panjang dan lentik.

3. Membuat tato atau menusuk badan menggunakan jarum atau pisau atau benda tajam lainnya sama ada di telapak tangan, pergelangan, di bibir atau di tempat anggota tubuh yang lain hingga mengeluarkan darah yang kemudiannya menampakkan tanda disitu. Untuk menghasilkan warna hijau pada tempat yang luka, selalunya mereka menggunakan sejenis celak ataupun sejenis pewarna yang mengakibatkan ada kesan warna hijau padanya.

4. Mencukur rambut wajah supaya kelihatan licin, hal ini dikhususkan agar kening atau rambut alis mata letaknya nampak lebih tinggi ataupun supaya nampak sama agar nama lebih cantik dan menarik.

5. Merapikan gigi supaya kelihatan kemas samaada dengan menggunakan alat besi atau apa saja jenis cara agar nampak lebih cantik. Namun dalam keadaan yang memudaratkan perkara ini diharuskan dalam islam. Ia menjadi haram jika seseorang itu sudah mempunyai gigi yang kemas namun masih juga membentuknya kerana ingin nampak lebih menawan.

Kesemua yang disebutkan diatas itu adalah diharamkan oleh islam samaada orang yang meminta supaya dilakukan kepadanya atau orang yang melakukan hal tersebut kepada yang meminta kepadanya.

Begitu juga para isteri muslimah. Perkara diatas memang diharamkan. Ada sesetengah para isteri zaman ini beranggapan bila sudah kahwin, mereka boleh mencukur kening atau sebagainya kerana mendapat keizinan suami. Hakikatnya ia adalah diharamkan. Oleh itu seorang isteri seharusnya menghindari bentuk dandanan yang diharamkan dalam islam, begitu juga suami, suami yang baik tidak akan menyuruh isterinya melakukan perkara yang diharamkan dalam islam. Apabila perbuatan yang di atas tadi diharamkan islam dilakukan oleh para isteri muslimah maka menggunakan cara- cara tersebut walaupun pada suami sendiri pun diharamkan jua.


Oleh itu para muslimah juga kepda seluruh kaum muslimin, janganlah melakukan hal- hal seperti diatas tetapi perhatikanlah ajaran Allah S.W.T dan redalah, pasrahlah kepadanya kerana memang itulah yang terbak untuk kita. Setiap peraturan atau larangan yang datang dari Allah S.W.T seharusnya kita sambut dan turuti dengan baik.

*Artikel ini ditulis berpandukan buku yang bertajuk ‘Isteri Yang Membahagiakan Suami’. Muka surat 44-51.Karangan: Muhammad Abdul Halim. Cetakan 1996.*

~Aira~

mira:kau nak dengar satu cerita tak?

aira:hah!!! cerita ape?

mira:yelah aku nikan ke sepupu laki kau,aku rasa kau perlu tahu jugak cerita ni...

aira:cerita ape ni mira...ishh kau jangan buat suspen pulak...

mira:kau nak dengar tak?

aira:yelah mestilah aku nak dengar....

mira:tapi kau jangan tanya sapa2 pulak lepas tahu cerita ni...

aira:kau nak cerita ke tak nak ni?????

mira:kau janji dululah..

aira:ok2 aku janjilah...hah cite2

mira:kau tahu tak dulu mak laki kau tu bukannya suke kat kau pun...

aira:ish kau ni mira kenapa reka cerita bukan2 ni...?

mira:ye aira aku tak tipu atau reka2 ceritalah...kau tu bukannya menantu pilihan tau tak...

aira:sebab..????

mira:sebab kau tu kerja kilang...minah kilang,tak berduit...

aira:tapi mereka semua baik dengan aku,aku rasa bahagia sejak kawin dengan zakri...zakri tak pernah cerita ape2 tentang itu,yang aku tahu aku diterima dalam keluarga mereka...

mira:itu kata kau...sebenarnya mereka bukannya suke pun ngan kau tu,depan kau
baiklah...belakang kau,kau tahu ke?

aira:itu aku tak tahu pulak....tapi mana kau tahu mira yg mertua aku tak suka kat aku...????

mira:ermmm..ermmmm adalah aku tahulah dari sumber2 yg boleh dipercayaiiii...

cerita ni sebenarnya tentang si mira yg sedari dahulu menaruh hati kat suami si aira tu...dia seboleh2nya nak aira dan zakri berpisah...lalu mira mereka satu cerita yg bukan2...yg ni babak pertama percubaannya yg tak menjadi...ape yg akan mira lakukan untuk pisahkan mereka berdua nantikan!!!!coming soon ekekekekeke

Tuesday, October 12, 2010

design coklat terbaruku...

terbaru!!! aku saje je try chocolate bouquet...idea ni aku tiru dari flower bouquet with mini teddy bear dari jusco hari tu..nampak cute,aku try lah tukarkan fresh flower tu dengan choc roses saiz xL nampak ade feeback dari customer dan sudah ada tempahan tu 18hb ni...layan gambar ni.



cantik tak?

Tuesday, September 28, 2010

raya aidilfitri 2010

raya tahun ni simple je...baju pun ala kadar je tapi tetap bertema,warna tahun ni coklat,beli kat jalan tar je...tu pun dah hujung2 nak raya gak baru beli,raya tahun ni turn sebelah aku,balik gopeng dulu,raya keempat baru balik parit buntar...dekat je...tak banak snap2 gambar tahun ni sebab bz sikit hahahaha ni aku upload sikit2 gambar yg ade ye...layanzzzz jelah


Friday, September 24, 2010

coklat oh coklat



hari ni aku buat coklat yg diorder oleh biras ku aizah...untuk di hadiahkan kepada suaminya iaitu adik ipar ku en zainal fitri...coklat 35pcs with box...alhamdulilah aizah nampaknya berpuas hati dengan hasil kreativiti aku mencomot2kan coklat tu...dan dengan ayat "sweet 34 luv all of us"...aku berjaya mendapatkan sedikit pujian ikhlas dari aizah....
bukan ape aizah ini seorang yg bercitarasa dan berkualiti,jadi kalau dia dah puji tu maknanye coklat aku tu bestlekan...alhamdulillah..syukur.

pelik aku

tah le pelik aku kadang2 dengan manusia2 a.k.a kawan2,jiran2 dan sesapa je yg sewaktu dengannye...
yang lagi aku pelik kenapalah kadang2 deme nie mcm dengki je ngan kami laki bini,nak kata aku ni lawo idok le,nak kata kami nie kaye tak jugak...senang le sikit alhamdulilah allah bagi rezeki.
dulu kira baik le jugakkan tapi sejak dua menjak ni tah le pasai ape tah sebb ape pun aku tak tau...dulu kalau lalu depan rumah mcm nak tercabut hon kete ditekan...skrg lalu tak pandang pun penat aku angkat tangan je...bionye le kate org perak yew...
aku tak pernah belagak,aku tak pernah kacau hidup org,nak mengata jauh sekali...hidup aku kat umah ni dengan anak2,dengan laptop layan fb main game ke...nak kuar romah pun jarang2 kadang2 cina sebelah ni cakap...'u kerja ka,jarang nampak u'ate mana nak nampak kalau dia pun jarang kuar rumah hahahaha...mak aku selalu pesan jangan campur hal org,jangan dengar sangat ckap2 org(kalau org tu ngumpat a.k.a menfitnah)mak aku cakap biar le orang nak kata ape pun...kalau kita tak salah atau kita dipihak g sebeno-benonyew...pedulikan mcm org sekarang cakap tu"ade aku kesah'hahaha...pedulikan...biarkan mereka dengan dosa serta noda...ecehhh lebey le tu hahahahaha.
ade gak le sore2 yang berkata dan bertanye ngan aku..."kenapa tak pernah nampak kat kedai tomyam...'?kata ade share,dan aku pun berkata"saya kat rumah masak kak,dah masak buat ape nak makan kat kedai pulak membazir le..." akak tu" OOooooOOOo panjang moncongnye....
nak fikirkan yg share bukak kedai makan tu laki2 kita buat ape yang kita sekali yg nak menempek kat kedai tu...ye dak?isk...isk...kadang2 benda mcm tu pun nak jadi buah mulut org2,org2 kat taman ni selalu kata kat laki aku...'masni kau simpan jelah bini ko tu kurung le...takut beno bawak kuar...ekeleh ape le punye turrrrr...susah jugak kalau selalu dok keluar bersosial kang dikata jugak...duduk diam kat rumah pun jadi salah jugak adoiiii pelik2...tapi ape yg penting aku tak perlu berubah kerana takutkan kutukkan jiran2...aku tetap aku dan aku tak nak jadi org lain aku adelah aku yg suka buat kerja aku sendiri...aku tak buat dosa extra mengata jiran2 pada jiran2 lain...biarlah aku duk umah duk depan laptop...tgk fb kawan2 tersayang,sedara mara,adik beradik ,ipar duai tercinta...layan laki aku main poker ke...betul tak???
biarlah kita dengan cara kita sendiri.

tahniah cappo & cinno

tahniah kepada kedua ekor hamster aku yang sudah beranak pinak...dapat kembar tiga tu.kecik2 je anaknye bulu tak de,mata belum bukak lg menguit2 je hehehe
anak2 aku sibuk tanya nak buh nama ape...udah nama mak pak hamster tu tak sedap deme buh,aku rase nak buh le nama yg best sikit tuk deme...tapi masalahnye tak kenal pun jantan ke betine...tu yg susah tu...laki aku kata sama je ngan kita...mesti anaknye sume jantan,tergelak gak aku...ingat nak buh le nama brat pitt ke,justin timberlake ke hahahaha glamer skit ye dak...hahaha ape2 pun congrat sama cappocinno.

Thursday, September 23, 2010

novel hut ipoh parade




selalunya kalau balik kg aku mesti gi jalan2 ke ipoh...hari raya kedua hari tu anak aku dany batuk2 mcm nak kena semput...biasalah kalau kat kg ni klinik byk yg tutup time cuti2 perayaan nie...cari punya cari dapatlah satu kat pasir pinji..dah jumpa doc kami pun terus menuju ke ipoh parade...nak beli baju tuk dany...dah kena muntah sebab batuk,sambil jalan2 tu aku terserempak ngan satu kedai ni...NovEl hut,dari luar aku tgk banyak giler buku2..tanpa berlengah aku pun masuk...giler banyaknye novel2,tapi semua novel yg terpakai kira 2nd handlah...aku tak kisah janji masih elok dan harga mmg murah...ade jugak novel2 terbaru yg dah puas dibaca dan dijual semula...kalau aku dah beli takkan aku jual buku2 tu walaupun pada aku ceritanya kurang menarik,simpan jelah buat koleksi...tapi fikir balik kalau tak ade org yg rope tu mcm mana nak beli novel2 terpakai tukan...hahaha,tanpa banyak buang masa aku pilih...punya pilih kopak jugak le 74 ringgit...murah tu harga dari rm5 tu dapat novel yg masih elok dan kelihatan baru...
aku sempat gak tanya kat uncle yg jaga kaunter.."uncle novel ahadiat akashah ade ke"uncle tu dengan senyuman berkata'selamat hari raya'.itu jawabnya hahahaha....
kalau balik ipoh lagi mesti pergilah kedai tu cari novel yg best2...mari kawan2 kita serang novel hut ipoh....!!!!!

Monday, September 20, 2010

kuih raya @biskut

tahun ni aku buat 6 jenis biskut raya...dua jenis cup kek,aku buat dua bancuhan untuk setiap jenis biskut sebab satu botol tuk mama aku dan satu botol tuk mertuaku...jadi aku buat 12 botol dan dua kotak cup kek...adilkan aku.tapi tak sempat le aku nak snap gambar2 biskut2 aku tu...bunyiknye mcm bz bebeno ye tak...antara biskut yg aku buat almond cheras,famous ayamor,condflakes madu3,biskut conflakes rose,popia cintaku tersimpul rapi,sesuci lebaran...wah nama biskut tak tahan hehehehehe...dan cup kek coklat & vanilla coklat cip...
seronok buat biskut ni...lebih2 lagi kalau menjadi dan sedap,alhamdulilah ada yg kata biskutku sedap...tahun depan boleh buat lagi insyaallah kalau panjang umur.amin

Friday, September 3, 2010

++NOVEL++

hahaha dah lama aku tak update blog aku yg sememangnye tak siape pun yg tahu akan kewujudannya...hanya along je(dina).
banyak kerja?tak jugak aku surirumah je sibuk mendenye hu6,aku skrg nie giat membaca novel...dah sekian lama aku tinggalkan dunia novel2 nie...tapi sejak aku mulakan semula dengan buku kasih aryssa(mardina mohd jamil)pintu hati ku mulai terbuka tuk membaca novel cinta cewahhhh....hehehehe
skrg ni aku giat membaca novel2 lama...antaranya adalah hasil karya ahadiat akashah,tapi skrg susah gak nak cari novel2 dia...adelah aku dpt 3 buku,yg lain dari novelis2 yg lain...yang baru habis aku baca prince charming(along yg Suggest)best jugak cite dia,tapi aku baru baca sekali jelah...tak le mcm kasih aryssa 7kali sampai anak aku kata aku nie lambat membaca hahaha pada hal aku baca berkali2...skrg nie pantang je jumpa kedai buku mesti singgah,tapi skrg nie masih ade 3 buah buku yg masih belum dibaca maklum le sibuk skit buat kuih raye hahahaha adelah masa yg terluang tu curi2lah baca sikit2 tu pun kalau si kecik dany tak kacau.
kepada puan mardina mohd jamil cepat2lah siapkan karya terbaru...tak sabar nak tunggu.

Tuesday, June 15, 2010

kek mentega (butter) simple

percuban pertama buat kek mentega nie...agak mengeciwakan...jadi semalam aku cubalah buat lagi...jadi plak!!! habis licin kek aku...di sini aku kongsilah resepi kek ni yg paling simple dengan kengkawan...ade ke kengkawan aku kat blog nie...hehehehe...along ko kena cuba buat kek nie :P

-bahan2-
250 gram mentega(sebuku butter)
200 gram gula kaster(gula biasa pun boleh)
250 gram tepung naik sendiri
4 biji telur
40ml susu UHT

-cara2-
pukul mentega(butter) dengan telur sampai kembang
masukkan telur dan tepung sedikit demi sedikit...kacau rata dam masukkan susu UHT bagi dia cair skit...
masukkan dlm acuan dah bakar selama 40 minit pada suhu 180"

p/s:pada yg suka buh esen vanila boleh guna...dan kalau nak buh perasa oren ke atau pandan boleh gak simple je.

SELAMAT MENCUBA RESEPI INI

Bila anak2 tagih janji...

adoiii sakit telinga bila anak2 bising tuntut janji...papanye janji nak bawak gi balik kg cuti sekolah nie..TAK JADI...nak gi PD pun tak jadi jugak...so yg last nie kalau tak jadi gak mmg keciwa gilelah anak2 aku...papa janji nak bawak gi genting weekend nie mestilah kena tuntut hari2...bukan tak nak bawak tapi bilik sume penuh,kalau nak balik hari penat nanti and tak puas main,cuti2 sekolah nie mmg ramai gilelah mak bapak bawak anak2 naik gentingkan...dah pernah kena dulu sekali masa raya cina 2009 mak aiiii ramai sungguh kaum cina...deme tak balik kg ke raya hahaahaha...sian kat anak2 org aku nak main dah le kena Que panjang pastu kena potong plak ngan anak2 cino tu...ape lagi laki aku hangin le..."wahhh dont do like thatlah mister...my son sudah Q lama...wahhhh cino tu sound laki aku balik...saya bayar maaaa....laki aku membalas..."saya tak bayar mehhh?org lain tak byar..?sambil menunjukkan kad keahlian genting theme park itu...jng itu mcm ikut barisanlah,mcm budak2 sekolah..."laki aku perlilah tu...hahahahaha
tulah sebab kami malas nak bawak time cuti2 sekolah tapi kalau time sekolah takkan nak ponteng plakkan...tgklah mcm mana bawak gak le sian gak cuti2 asyik dok umah je dengar aku berleter hahahaha sabar ye anak2 ku sayang...nanti kita naik mainlah sampai muntah hahahahaha

Thursday, April 1, 2010

bila abg & adik bercerita ttg masa depan & cita2

sambil aku berfarmville kat facebook aku curi2 le dengar anak2 terunaku bersembang...

"abang*-*danish esok kalau abg dah besar macam papa,abang nak keje doter(doktor)...

"adik*-*kenapa bang?

"abang*-*nanti kalau abg jadi dokter...kalau papa ngan mama sakit abg boleh cucuk,kalau dany demam abg boleh bagi ubat...

"adik*-*Ooooooo kalau danish demam pun abg bagi danish ubattt?cucuk danish?

"abang*-*ishhhh masa abg dah besar mcm papa...dah keje dokter,danish belajar kat "U"..hah belajar kat 'US....jauh macam mana abg nak bagi ubat....

"adik*-*jauh macam umah atok pompuan ke abg...?

"abang*-*tak...., jauhhhhhhhhh sangat "US" tu....

"adik*-*tak naklah,danish nak dengan mama..ngan papa..ngan dany..ngan abang...

"abang*-*habis tu nak jadi ape kalau tak nak belajar pandai..."U"...nak jadi kutit(kutip)tin...nanti kalau tak de duit mcm mana nak bagi mama mkn...???pikirlah...pikir!!!dengan nada suara yg tinggi...

"adik*-*iyelah..iyelah...danish sekolah pandaiiii...danish nak keje bawak aloppen(kapal terbang a.k.a pilot)...

"abang*-*ha macam tulah...tapikan danish abang suke kalau keje ustat(ustaz)...boleh ajar danish baca ikraq...boleh blaja semayang(sembahyang)...nanti abg tanya mamalah...

aku yg dari tadi curi2 pasang telinga nie pun cepat2lah kesat airmata yg berderai2...tah le sedih pun ada...seronok pun ada,bila anak2 aku cerita ttg masa depan diaorg,bila besar nak jaga aku...itulah anak2 aku...danial mmg selalu cite ttg cita2 dia...dua tu je yg dia minat buat masa nie...jadi doktor dan ustaz...sejuk perut aku...insyaallah aku akan doakan yg terbaik tuk anak2 aku...siapa yg tak sayang anak dan siapa yg tak nak tengok anak2 berjaya...aku tak kisah ape pun cita2 diorg,aku tak harapkan ape2 balasan,asalkan diaorg menjadi org yg berguna,berjaya...dah yg penting soleh allhamdullilah....amin

Monday, March 15, 2010

MATTA FAIR

adoiiiiii...banyaknya tempat2 menarik yg aku n family nak gi...tujuan utama ingat nak gi jakarta...tapi bila fikir punya fikir buat ape gi ngan agen kan baik beli tiket kapal terbang je...tempat merempat dah tentu2 ada...hahaha adik hubby menetap kat jakarta....bolehlah gi nanti...
tujuan kedua...cari tempat2 menarik kat dalam negara...nak gi tioman,redang....dan seangkatan dengannya semua kena booking hari biasa...cuti sekolah atau other public holiday tak boleh...ate bilanye nak pegi?org nak pergi time anak2 cuti sekolah le...adoiiii ape ke bang.... sangat deme tu...
tujuan seterusnya...cari percutian luar negara,nak gi china,dah ok siap nak bayar terus lagi...tapi...ada tapinya jugak,makan susah ma halal food mmg sgt susah cali punya...ayoooo takkan nak angkut makanan bebanyak kot huhuhu...
oklah kira lu pikirlah sendiri dulu nak ke tak nak pergi...
kami jalan lagi cari...pergi bangkok,phuket,krabi...adoi hai nak kena booking tiket kapal terbang sendiri plak ayoyo...anak kecik aku dah mengamuk dah...ni mau je dia melalak satu matta fair nanti ni...adoiiii nak tak nak bookinglah satu percutian luar negara yg paling dekat ngan malaysia iaitu singapore...bolehlahkan...tu pun kira jadi ke tak...valid sampai dec 2010 ada rezeki sampailah kot...percutian dlm negara...book le kat PD haha jadi le tu pun samalah jugak...jadi ke tak...simpan duit buat umrah lagi bagus hahaha

Tuesday, March 9, 2010

ulangtahun yg ke8


pejam celik..dah lapan tahun aku kawin...kalau nak ingat balik zaman dulu hahahaha kelakar sebab dulu aku kata kat mak aku yg aku tak nak kawin,aku nak jaga mak aku je sampai aku mati,mak aku kata mana maunye...cari le bo pren,mak aku takut aku tak laku le tu huhuhu ye le mana taknya,tak de boy prenkan huhuhu...aku dulu malas nak ada bf sebab tak nak pening2 kepala...
tapi alhamdulilah allah temukan aku ngan satu2nya jejaka melayu yg aku berkenan terus jadi suamiku sekarang...aku bahagia dan rasa beruntung sebab hubby aku terlalu baik...tak pernah lagi tengking2...tak pernah naik tanggan ke muka...syukurnya aku...apa yg aku harapkan semoga jodoh kami kekal sampai akhir hayat...mmg dalam rumah tangga banyak dugaan dan cobaan...tipulah kalau aku kata tak pernah ada masaalah...tapi kalau kita sentiasa berdoa insyaallah tuhan makbulkan doa2 kita...amin.

kek ni aku buat sendiri...cantik tak?

Thursday, March 4, 2010

memendam rasa...

itulah penyakit aku...aku ni mmg suke pendam,ape je..aku tak suke ke,aku terasa ke...aku pun tak tahu knapa aku ada sikap atau perangai mcm tu walau aku cuba buang tabiat tu berkali2 tapi tak pernah berjaya...kenapa ye????adakan aku nie terlalu menjaga hati org yg selalu mmbuat aku memendam rase...kadang2 aku terasa gak cm aku nie baik sangat ke sampai org boleh buat aku sesuke rase je...aku tahu benda2 nie boleh buat aku gile...tapi aku nak buat mcm mana ye...aku nak luahkan pada siapa...adakah insan yg masih boleh aku percaya dikalangan org2 yg rapat dengan aku...???aku nak luahkan pada suami...rasa tak kena plak,nak luah pada mak aku,dia pun banyak masalah...aku tak nak bagi dia susah hati...
Terlalu banyak benda yg aku pendam...aku sakit disebabkan benda2 tu...aku buntu...aku tak tahu ape yg aku nak buat,nak menagis dah kering airmata aku...tapi aku tak boleh terus macam gini...aku sakit...sakit nanti...sakit jiwa.

Monday, March 1, 2010

hari pertama aku jadi baby sitter

hari ni aku jaga seorang budak...tak le bby dah 3 tahun umur dia...mula2 malas gak nak jaga budak2 nie,remeh skit kejenya...maklumlah aku pun ada bby gak yg perlu di beri lebih perhatian...tapi atas dasar kemanusian dan naluri keibuan eceh2...aku pun sanguplah cuba dulu sehari dua nie...nasiblah budak tu girl...kalau boy mmg aku tak rela gaklah nak jaga.
budak tu anak angkat jiran sebelah aku...dia ambik budak tu pun sebab kesian,budak tu selalu kena dera...yg macam mana aku tak pastilah pulak...malas nak tanya,sebab aku tak boleh dengar pasal dera2 nie...aku tembak gak org tu kang...hahahaha
pada aku bukan tak boleh pukul anak...tapi pukul2 sayang atau untuk beri pengajaran dah le...tapi kalau dah sampai cucuh api rokok tu aper kes...tu manusia ke binatang...tahlah org2 sekarang nie akal tak panjang.

Saturday, February 27, 2010

adohaiiii...

adoiii skrg bby aku yg ketiga nie dah ligat...kerjanya nak makan benda yg tak berfaedah tu,siap senyum lagi hehehehe...aku takut le kalau2 dia sakit lagikan...umah aku dah le kena sentiasa bersih,kena sentiasa disapu...kadang2 penyakit aku nie datang gak le hehehe sakit "M" hehehehe...panjat tangga,merayap satu rumah,nasib le umah aku ni kocik aje...yg paling tak tahan suke kutip ape saje..pastu masuk mulut,berselera je nampak dia dok kunyah benda2
dany dah ada 4 batang gigi baru...wooooo takut oooo...huhuhu,anak aku yg kecik nie menyusu badan( BF )hahaha faham2 sendiri le ye...wakakakaka

mamaku...


bila aku tgk air muka mama...kadang2 ada kesepian disebalik senyuman mama tu...aku tahu sejak arwah papa pergi...semangat mama seolah2 dibawa bersama,mama nampak lemah je selalu,tak berdaya je...kesian mama,kadang2 aku takut kalau2 ter...singgung perasaan mama...takut aku...tapi sebagai seorang anak,aku kena kembalikan semangat mama tu...sebab mama adalah sebahagian dari semangat aku.

ibu mertuaku

entah kenapa hari nie aku asik teringatkan mak...mungkinkah aku terlalu rindukan mak atau sambal belacan yg mak buat...hahahaha
serius aku mmg dah dekat sebulan teringin sangat nak mkn sambal belacan yg mak buat...mak mertua aku nie mmg pandai masak...air tangan dia masak ape pun sedap,antara masakannya yg paling aku suke sekali...mee kari dan sambal tumis ikan bilisnya...kalau mak buat nasik lemak mmg terangkat punyeeee...sedap weiii,banyak lagilah yg sedap2...mee kuahnya ermmm mmg ada umpp hehehe...
nanti akan ku minta mak menurunkan ilmu2 memasaknya kepada ku...sebab laki aku pun kadang2 mmg nak aku msak macam mak dia masak...hehehe boleh ke jadi rasanya sama..tak bolehkan...air tanggan kita tak sama...nak je kengkadang aku suh mak mertua aku basuh tanggan dalam besen pastu aku bawak balik simpan,bila nak masak masukkan skit hahahahaha...boleh ke!!!!!nanti org kata aku bengong...ekekekekeeke
lama gak aku tak jumpa mak...mak tak rindukah kau pada menantumu ini???eceh...
mak mertua aku baik weiii untung aku dan biras2 aku dapat mak mertua yg tak banyak kisah nie,spoting...aku sayang sangat mak..."sedih le pulak",ikhlas dari hati aku yg sucii lagi murni ini...aku sayang mertua aku,aku sayang macam aku sayang mak aku sendiri...terus terang"benda yg paling aku takut kalau mak dan mama aku benci pada aku,aku takut itu...mama aku pernah pesan"walau apa pun yg mak mertua kita buat,kata jangan melawan...diam saja,ibu mertua samalah mcm mama jugak"...aku akan tetap sentiasa ingat pesan mama dan sayang mak seperti aku sayang diri aku sendiri...insyaallah.

minum petangku.

baru je habis mengoreng donuts...kira buat kuih tuk minum petang anak2 aku yang kemaruk nak makan je,selepas kena cirit berit hari tu...risau gak aku langsung tak mau makan deme...tapi sume kerisauan aku hilang bila diaorg asyik mintak mkn je...kesian...so ptg nie menu minum ptg donut gebus mama...hahahaha

tapi kali ni aku buat bulat2 so senang hahaha...jimat masa aku=D

Friday, February 26, 2010

sate ke satay?

aku pun tak tau le janji sendiri faham dah le kan...
semalam aku cuba buat sate...sate ayam first time nak cuba2 buatkan...aku dapat dari intenet resepi nie...sedap gak lah tapi kalau aku perap ayam dengan bahan2nya semalaman lagi best kot,aku perap 3 jam je...tapi licin gak le ank2 aku mkn,selalunya kalau beli haji samuri punya sate tak pernah nak jamah pun diaorg nie...nak air tangan mak deme gak kot huhuhu...nanti aku nak try lagi,boleh ajak kengkawan rase pulak...

Avatar


best jugak cite avatar nie...mula2 masa hubby ajak tgk wayang aku tak nak,takut tak best...lagi pun alasan aku sebab anak kocik aku tu sat lagi melalak plak dalam panggung malu aku weiii...hahahaha
so tgk DVD jer le kat umah...best gak cite tu,walau pun ada gak le benda yg mcm tak masuk akalkan...tapi just movie,aku best layan cite tu sampai 3 kali..anak2 aku tak usah katalah mmg berkali2...selagi tak rosak,tu jelah diulang2 hahaha

Rombongan pak harun...

dah lama aku nak upload gambar2 anak2 pak harun n makcik ila ni tapi tak kesampaian bila hubby bawak camera gi site huhuhu...so hari ni baru le aku buh gambar2 anak2 pak harun yg comel2 nie...CNY hari tu pak harun datang umah aku dari ipoh perak...dah lama nak datangnye..akhirnya sampai gak le,deme tu pun setelah beranak 6 hehehehe...layanzzz je le gambo2 nie...=)




Al-fatihah

hari ini genaplah 5 tahun permergian papa...rindunya rasa,maklumlah aku mmg terlalu rapat dengan arwah papa..tapi allah sayangkan papa...semoga papa aman disana.
ya allah kau cucurilah rahmatmu keatas roh papaku...tempatkanlah dia disisimu ya allah..amin.

Wednesday, February 17, 2010

WAHAI EMPAT ORG ISTERIKU

Suatu ketika,ada seorang pedagang kaya yg mempunyai empat org isteri.Dia mencintai isteri yg keempat dan memberikan harta dan kesenangan yg banyak kepadanya.sebab,isteri keempat adalah yg tercantik diantara kesemua isterinaya.maka,tidak hairan lelaki ini sering memberikan yg terbaik untuk isteri keempatnya itu.
Pedagang itu juga mencintai isterinya yang ketiga.dia sangat bangga dangan isterinya ini,dan sering berusaha untuk memperkenalkan isteri ketiganya ini kepada semua temannya.namun dia juga selalu bimbang kalau-kalau isterinya ini lari dengan lelaki lain.
Begitu juga dengan isteri yang kedua.pedagang itu sangat menyayanginya.dia adalah seorang isteri yang sabar dan penuh pergertian.bila-bila masa pun apabila pedagang kaya menghadapi masaalah,dia selalu meminta pandangan isteri keduanya ini.dia selalu menolong dan mendampingi suaminya ketika melalui saat-saat yg sulit.
sama halnya dengan isteri pertama.dia adalah pasangan yg sangat setia.dia sering membawa kebaikan bagi kehidupan keluarga pedagang.dialah yg merawat dan mengatur semua kekayaan serta usaha pedagang tadi.
Akan tetapi si pedagang tidak begitu mencintainya.walaupun isteri pertamanya ini begitu sayang kepadanya,namun pedagang ini tidak begitu memperdulikannya.
suatu ketika pedagang sakit.dia menyedari mungkin masa untuknya hidup tinggal tidak berapa lama lagi.pedagang kaya ini mula merenungi semua kehidupan indahnya,dan berkata dalam hati,"saat ini,aku punya empat orang isteri.namun,apabila aku meninggal,aku akan sendiri.betapa sedihnya kerana selepas ini aku terpaksa tinggal sendirian".
Lalu dia meminta semua isterinya datang dan kemudian mulai bertanya pada isteri keempatnya,"kaulah yang paling kucintai,kuberikan kau pakaian dan perhiasan yang indah.tidak lama lagi aku akan mati,mahukah kau mendampingi dan menemaniku?"
isteri keempatnya terdiam."tentu saja tidak!"jawap isteri keempatnya,dan pergi begitu sahaja tanpa berkata-kata lagi.jawapan itu sangat memyakitkan hati pedagang,seakan pisau tajam menghiris-hiris hatinya.
pedagang yg sedih itu lalu bertanya kepada isteri ketiganya."aku pun mencintaimu sepenuh hati,dan tidak lama lagi hidupku akan berakhir.mahukah kau mengikutku dan menemaniku hingga akhir hayatku?"
isteri ketiganya menjawap,"hidup begitu indah di sini.aku akan menikah lagi jika kau mati."si pedagang begitu terpukul dengan jawapan isteri ketiganya itu.
Lalu pedagang bertanya kepada isteri keduannya,"aku selalu mengadu padamu setiap kali menghadapi masaalah.dan kau sering membantuku.kini aku perlu sekali pertolonganmu.kalau aku mati mahukah kau ikut dan mendampingiku?"
si isteri kedua menjawab perlahan,"maafkan aku...aku tak mampu menolongmu kali ini.aku hanya boleh menghantarmu ke liang kubur saja.nanti,akan kubuatkan makam yang indah buatmu.
jawapan itu seperti kilat yg menyambar.si pedagang kini berasa putus asa.tiba2 terdengar satu suara."aku akan tinggal denganmu.aku tak akan meninggalkanmu,aku akan setia bersamamu."
si pedagang ,enoleh ke arah suara tersebut dan mendapati isteri pertamanya yang berkata begitu.isteri ertamanya tampak begitu kurus.badannya seperti org yg kelaparan.timbul rasa kesal yg amat sangat dihati pedagang kerana tidak mencintai dan sering mengabaikan isteri pertamanya itu.'Kalau saja aku mampu melayanmu lebih baik pada saat aku mampu,tak akan aku biarkan kau seperti ini."isteriku,"kata pedagang kaya dengan linangan air mata penyesalan.
pembaca sekalian,sesungguhnya apa yg berlaku kepada pedagang kaya itu sama dengan apa yg kita lalui.kita mempunyai empat org isteri dlm hidup ini;

ISTEI KEEMPAT adalah tubuh kita.seberapa banyak waktu dan belanja yg kita keluarkan untk tubuh kita supaya tampak indah dan gagah.semuanya akan hilang.ia akan pergi begitu saja apabila kita mati.tiada keindahhan dan kegagahan yg tersisa saat kita menghadapnya.
ISTERI KETIGA adalah status sosial dan kekayaan kita.saat kita meninggal,semuanya akan berpindah kepada org lain,waktu beredar,mereka akan melupakan kita yg pernah memilikinya.
ISTERI KEDUA pula adalah kerabat dan teman2.seberapa pun dekat hubungan kita dengan mereka,mereka takkan mampu bersama kita selamanya.hanya sampai kekubur saja mereka hanya menemani kita.
ISTERI PERTAMA adalah jiwa dan amalan kita.kita sering mengabaikan dan melupakannya demi kekayaan dan kesenangan peribadi.namun,sebenarnya,hanya jiwa dan amal kita sajalah yg mampu untuk terus setia dan mendampingi ke mana pun kita melangkah.hanya amal yg mampu menolong kita di akhirat kelak.

Friday, February 12, 2010

"lentikkan bulu mata"


sesiapa yang rase bulu matanya tak cukup lentik,mari cuba petua ni..ambil sikit jadi le,pokok lidah buaya..ambil lendirnya dan sapu pada bulu mata...buat sebelum nak masuk tido...kalau rasa sebelum nak tido tu nak basuh pun boleh nak terus bawak ke tido,esok basuh pun boleh...ikut suke muu le...fikir lah sendiri hehehehe

Thursday, February 11, 2010

Terkenang le pulak!!!!

melihat anak2 bermain...terkenang pulak zaman kanak2 aku dulu..berbeza dangan budak2 sekarang...kalau dulu nak main kat laman umah...main kejar2,main konda kondi,main galah panjang...main aci nyorok...dan yg paling best tangkap ikan kat dalam parit...hahaha,best giler jadi budak2,tak payah fikir masaalah...
aku ingat masa aku kecik...pagi2 lagi dah gi main...panjat pokok jambu,main dalam parit dengan tak berbaju hehehehe "kira sexy jugak aku masa kecik'hehehe
bila dah gi tadika...suke gaduh ngan budak laki,macam mafia hahaha...balik umah plak tak kira benda lain selain dari main...tak kiralah main ape...sorang2 aku pun jadikk....bila dah beso skit dah tak main2 dalam parit dah...tukarrr,main nyanyi2,main fashion show huhuhu yg paling lawak main kawin2...kelakar gak bila ingat sume tu...bila aku dah lagi beso lain plak keje aku...jaga adik2,kadang2 bagi adik mkn,bawak main kat laman...yg paling aku malas bila time basuh berak deme..adoiii hahaha kadang2 aku cubit bontot adik2 aku...mcm2kan zaman budak2lah yg paling best...bila dah remaja lain plak citenye,tapi aku ni mmg tak pandai pasal bab bf2 nie,ade tu adelah tapi cinta berokkk huhuhu...maklum le aku dulu sekolah sume pompuan...
budak2 skrg nie,celik mata je dah terdedah ngan benda yg cangih2...botol susu pun dah cangih...zaman teknologi yg serba serbi cangih...baju sekolah pun pakai canggih hahahaha...kalau main pun...game on9,tak payah tgk budak2 lain anak aku sendiri dah cukup...tapi dah sekolah ni aku hadkan...tak boleh le game je...pelajaran lagi penting...betui tak???

"KALAU DAH NAMA PUN MAK"

baru je mak aku calling aku...boleh dikatakan keraplah dia call anaknya nie...dalam seminggu 4-5 hari tu mesti dia call...ermmm tulah dia mak aku,walaupun aku nie dah berlaki dia tetap akan call tanya khabo aku dan cucu2nya...lain kalau mak sendirikan...!!!!anak2 sentiasa berada dekat dalam hati dia...lembut suara dia,rindu!!!!walau pun dapat ckp kejap je(sebab beteri hp mak aku dah bagi signal)tapi aku rasa seronok dengar suara dia yg sedang gumbira(kakak aku nak balik dari terenganu ptg nie)sedih tak dapat balik bergumbira bersama2!!!
tapi yg paling penting...bila dah nak letak phone...
"bye2 mama,i love u,muah...muah...muah...assalammualaikum...bye!!!!!;D

Wednesday, February 10, 2010

"papa aku rindu"

saat aku menyusun buku2 lama,aku terlihat sekeping gambar...ya allah sudah begitu lama aku tidak menatap wajah ini,aku RINDU...aku rindu dengan senyuman itu,aku rindukan suaranya,aku rindukan semuanya...ya allah sudah kehendakmu,kau ambil papaku,aku tahu kau menyayanginya,walaupun aku terasa masih belum puas bersamanya...
masih segar rasa tekilanku...saat papa sakit aku tak berkesematan berada disisinya..aku tak sempat melihat saat mata papa masih terbuka...ya allah,terkilannya aku...bila aku tiba di hospital papa dah pun dipindahkan ke wad ICU...sedihnya saat aku melihat sekujur tubuh yg kaku penuh dengan wayar2 yg berselirat...sayu hati aku,doctor meletakkan harapan 50/50...aku tahu walaupun mama menafikan itu... waktu aku berada disisi papa sempat aku berbisik ditelinganya...aku meminta ampun,maaf halalkan segala2nya...aku ucapkan terima kasih kerana menyayangi aku dan membesarkan aku dengan penuh kasih sayang...aku bisikkan yg aku terlalu sayangkan papa,aku memintanya supaya bertahan untuk kami semua...dan aku sempat bisikkan pada papa.. "papa bukaklah mata...nana ada kat sini..nana nak tgk papa bukak mata,senyumlah pada nana...tlonglah papa walaupun hanya untuk kali terakhir nana nak tgk papa bukak mata tgk nana ye papa"....
seluruh keluarga sudah berada di hospital...kami adik2 pun semua menunggu dengan penuh debar..aku lihat sayu wajah mama dan aisyah..aku tahu mama terlalu sedih,tapi dia seakan tahu yg papa akan tinggalkan kami,mama masih mampu mengukir senyuman walaupun hatinya hanya tuhan yg tahu betapa bergunung2 doa mengharapkan papa bangun dan sihat seperti biasa...
setiap 10minit kami adik beradik bergilir2 temankan papa di wad ICU...aku tatap wajah papa dalam2..aku amati wajah itu...papa senyum...wajahnya seakan sudah tiada sakit yg ditanggung,tenang bersahaja....hatiku sedikit rasa lega dan gembira...aku melangkah keluar mendapatkan semua adik beradik ku...cukup 7org semuanya,kakak ada anak2 dan suaminya begitu juga aku ada suami yg sentiasa menemaniku...kami terus bergilir2 hingalah jururawat menegur agar tidak terlalu kerap masuk ke wad...krana takut menganggu pesakit yg lain...kakak dan mama org yg terakhir keluar dari wad...kami bersembang sampai satu masa semua agak kepenatan...mama sudah pun merebahkan dirinya diatas lantai luar kawasan wad...hanya aku yg masih cuba utk melalapkan mata,bila mata aku betul sudah mau terlena aku dikejutkan oleh seorang jururawat meminta sesiapa yg ingin masuk melihat papa...aku segera kejutkan mama dan semua yg ada...kami bergegas masuk ke wad ICU...aku tak tahu apa yg doktor terangkan pada mama dan kakak...yg aku nampak hanya kepala mama menghanguk2...kakak bisikkan sesuatu pada abang joe...abang joe merapatkan bibirnya ketelinga papa...abang joe mengucapkan...khalimah syahadah...aku yg berada betul2 dihujung kaki papa hanya mampu melihat...aku tak terkata apa2...aku tak sempat melihat papa membuka matanya disaat akhir hidupnya,disaat nafasnya akan terhenti,aku betul2 terkilan...tapi aku bersyukur papa tersenyum saat nyawanya diambil,wajahnya berseri2...sampaikan aku tak sedar yg papa sudah pun meninggalkan kami semua... jururawat meminta kami semua keluar... saat itu mama rebah,dan saat itulah baru aku tahu yg papa sudah tinggalkan aku,papa tinggalkan kami semua...hanya tangisan dan airmata yg megalir...aku tak percaya itu yg terjadi...aku dan kakak memapah mama keluar...mama pucat dia bagaikan tak percaya org yg paling disayanginya meninggalkan dia...longlai langkahku mendapatkan suami dan anakku...suamiku menenangkanku...
sampai saat ini aku masih rasa tak percaya papa pergi untuk selama2nya...aku sentiasa rindukan redup mata papa bila memandang aku...ya allah kau cucurilah rahmadmu keatas roh papaku...kau tempatkanlah dia disisi mu ya allah...walaupun dia tidak merasa kesenangan dunia,kau murahkanlah rezekinya disana amin...26hb ini genap 5 tahun papa tinggalkan aku,meninggalkan kami semua..seusia anak keduaku..seminggu selepas papa pergi,aku disahkan mengandung...patah tumbuh,hilang berganti...itu ucapan pertama mama bila aku sampaikan berita gembira itu...aku tahu mama seorang yg tabah...mama..mama masih ada kami anak2mu,kita sama2 berdoa semoga aman papa disana..semoga papa ditempatkan di sisi org2 beriman.

Tuesday, February 9, 2010

apa yg ada kat laman umah aku =D

apa yg ada kat laman umah aku...aku suka nanam pokok2 ulam atau pokok herba,pokok cili pun ada gak tapi sudah banyak yg pupus mau disemai semula...kat bawah nie adalah skit gambaq2 pokok2 kesayanganku...bukan setakat farmville je tau...farmlaman umah pun da hahahaha...pokok sirih pun ada,serai,temu...banyaklah aku nak cari lagi tapi kalau boleh biar yg banyak kegunaan dah berkhasiat...

pokok cili padi...

yg nie daun pudina atau anak aku panggil daun ubat gigi...hehehe kegunaannya,sedap bila buh dalam laksa fuh...sedap dan mengikut petua2 boleh menhilangkan bau mulut huhuhu konyah je.


yg nie namanya aku kurang periksa...tapi setengah2 org cina pangil sayur licin...kegunaannya sedap bila dibuat sup dengan telur masin...maverlussss


yang nie pokok origano...kegunaannya berbagai2 dengar org kata boleh menyembuhkan batuk..tapi aku guna bila masak spaggeti je huhuhu


nie namanya pokok selasih...he3 aku baru je tanam nie...kegunaannya boleh membanyakkan susu ku hehehe tuk bby;P

peristiwa2 awal tahun 2010

Awal tahun 2010 anakku danial memasuki alam persekolahan yg real punya..danial masuk darjah satu tahun nie...seawal pagi danial akan ke sekolah agama al-waani...dan sebelah petangnya akan ke sekolah kebangsaan bandar tun hussein onn.



Awal tahun 2010..Danish masuk tadika...hahaha pengalaman pertamanya

Dan yg sedihnya...Dany masuk wad pd 6/1/10...lung infections(paru2 dijangkiti kuman)tiga hari jugaklah aku berrumah kat PPUM(HUKM)tapi alhamdulillah dany dah sihat semula dan dia boleh balik umah dengan dibekalkan antibiotik.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...