ahli cute miut

Tuesday, February 9, 2010

apa yg ada kat laman umah aku =D

apa yg ada kat laman umah aku...aku suka nanam pokok2 ulam atau pokok herba,pokok cili pun ada gak tapi sudah banyak yg pupus mau disemai semula...kat bawah nie adalah skit gambaq2 pokok2 kesayanganku...bukan setakat farmville je tau...farmlaman umah pun da hahahaha...pokok sirih pun ada,serai,temu...banyaklah aku nak cari lagi tapi kalau boleh biar yg banyak kegunaan dah berkhasiat...

pokok cili padi...

yg nie daun pudina atau anak aku panggil daun ubat gigi...hehehe kegunaannya,sedap bila buh dalam laksa fuh...sedap dan mengikut petua2 boleh menhilangkan bau mulut huhuhu konyah je.


yg nie namanya aku kurang periksa...tapi setengah2 org cina pangil sayur licin...kegunaannya sedap bila dibuat sup dengan telur masin...maverlussss


yang nie pokok origano...kegunaannya berbagai2 dengar org kata boleh menyembuhkan batuk..tapi aku guna bila masak spaggeti je huhuhu


nie namanya pokok selasih...he3 aku baru je tanam nie...kegunaannya boleh membanyakkan susu ku hehehe tuk bby;P

2 comments:

  1. pandai nye kau berkebun dik. aku ni tak reti+malas la dgn tanam menanam ni... tambah duk umah flat ni, lagi le tak rajin dik, dulu duk rumah atas tanah, ada gak tanam2 pokok serai, lengkuas, kunyit... la ni aku terus tuai je dari pasar... ahahaha

    ReplyDelete
  2. hahaha...aku nie mood bermusim long,ada musim rajinnya sume nak ku tanam...ada musim"M" lembu pun boleh lepak..(rumput panjang)hehehe

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...