ahli cute miut

Friday, December 23, 2011

Ubati Anak nakal Dan Malas

Jika anda merasakan anak punya sikap negatif ini maka berikut usaha yang boleh anda lakukan:-
1. Bangun ketika azan Subuh
2. Teruskan berwuduk dan menunaikan solat sunat
3. Selepas itu, bacalah surah al-Fatihah sebanyak 21 kali di hadapan sebotol air minuman yang di buka penutupnya
4. Berdoalah pada Allah dan mintalah apa yang dihajatkan dengan menyebut nama penuh mereka
5. Selepas itu, teruskan untuk solat subuh
6. Sekiranya kehabisan air maka ulangi langkah yang sama cuma bacaan al-Fatihah perlu ditambah sebanyak 41 kali bagi pengulangan kedua dan 70 kali untuk pengulangan ketiga.

Wednesday, December 21, 2011

cuti2 genting

sebelum ke melaka kami terlebih dulu bercuti2 ke genting,bukit tinggi dan PD...hihihi,my sister in law yg tinggal di jakarta balik malaysia musim cuti sekolah so kami beramai2 berkunjung kekota keriangan itu hehehe...kat sana yg paling seronok budaklah kan,mak budak jaga budak2 hi6...tak kisahlah janji budak2 happy...turut serta my mother,father in law,sis & bro in law...happy la kat tmpt sejuk beramai2...picture pn tk snap sgt...


sepatutnye ni aktiviti terakhir kat sana sebelum ke bukit tinggi



Dany yg paling kecik tapi dia yg paling excited hihihi



Iman kesejukkan habis sume bende mak dia beli tuk kurangkan sejuknye



boring sebenarnye ni,bende tu pusing2 jew papa



danial tak kisah sume benda dia naik"dia kata dah bayar naiklah sume kalau tak rugilah" hihihihi



ni artis hehehehe my brother in law a.k.a pak su



yg ni pun artis cun ekekekeke sister ni law...zura a.k.a mak jang



yg ni from jakarta ibuk sue & bapak hazarul a.k.a pak/mak yang...tengah beli lemang maklumlah rindu masakan malaysia



besarnye teddy bear ni



yg ni sesi jerit2 hehehehehe

Tuesday, December 20, 2011

YB

tahukah anda : setiap calon yg menang dlm sesebuah pilihan raya akan mendapat gelaran YB ( Yang Berhormat ). Namun disebalik gelaran tersebut tersembunyi maksud tersirat yg lain. Hal ini berlaku kerana sebelum pilihan raya tersebut diadakan semua calon2 yg bertanding akan membuat berbagai kempen & ceramah d tempat bertanding masing2.Semasa berkempen mereka akan menaburkan perbagai janji2 manis & berjanji akan menunaikan segala apa jua pemintaan rakyat demi mendapat undian tertinggi daripada rakyat.Kalau calon yg bertanding d kwsn Bidayuh Bau beliau akan menjawab segala permintaan rakyat dgn mengatakan perkataan " Yoh, bih... " ( YB ). Kalau di kwsn perkampungan org2 Melayu beliau akan menjawab " Ya, boleh... " ( YB ).Di Sabah jwpnnya " Ya, bah... " ( YB ).Kalau di Semenanjung kadang2 mereka jwp " Yes, Bro... " ( YB ). Jadi itulah sbb nya mereka digelar YB ( Yang Boleh ) bhs Indonnya ( Yang Bisa )... :)

Dany cari atuk

pagi tadi dany bangun tido
dany tanye "mama atuk mana atuk(dngan pelat dialah)"acu mana acu...
dah seminggu atuk dan acu kat sini jadi dia dah biasa bila bangun pagi je atuk ade,kadang2 atuk buatkan susu dia,tapi pagi tadi bangun je tido dany tanye atuk dan acunye...bila tanye dia balik "dany atuk mana ...atuk? dany jawab"atuk dah habis"huhuhu maksudnye atuk dah balik.


JENjalan ke MELAKA

hari ahad lepas hubby bawa kami jenjalan ke melaka...lama tk tengok bangunan warna merah tu,mama dan ecah ikut sekali nmpaknye mama seronok..,itu yg aku harapkan dah berbelas tahun mama tk ke melaka...kali ni kami bawak mama dan ecah pusing2 satu bandar melaka...yg paling mama suke dapat naik beca..mama kata seumur hidupnye inilah kali pertama mama naik beca,lepas satu keinginannye alhamdulillah.
walaupun hujan dan penat tp nmpk jelas kegembiraan diwajah mama...antara tmpat yg kami lawati...makam hang jebat dan hang kasturi,masjid tanjung keling,a famosa byklah yg paling best,gerun dan gayat kat menara taming sari...mula2 mmg takut nk naik tp alang2 dah sampai tak salah mencuba walaupun mcm2 rasa ada...hihihihi

time hujan ni...ape pun happy


mama dan esahhhhhh...suke tgk mama senyummm


ecah uwekkkk


ni gambar budak busyuk

Monday, December 19, 2011

My tWins niEce

bby twins Balqis & Basheera





congratulation to my lovely sister & brother in law...dapat bby twins gegurl yg sangat comel...sebenarnye lama nk update tapi disebabkan KebZyan ku posponekan hehehehe...teringin sgt nk jumpa bby twins tp belum berkesempatan,nasiblah ada gambar yg di copy dari fb adik ipar kakak...jadi lekan.=D

Thursday, December 1, 2011

Renung2kan

✿Jika kita marah - TOPUP wuduk untuk menyejukkan jiwa.
✿Jika kita bingung - KLIK doa agar tenang hati.
✿Jika kita dipuji - RELOAD syukur supaya tidak alpa.
✿Jika kita gagal - DOWNLOAD usaha untuk memberi semangat.
✿Jika kita kecewa - RESTART tenaga agar sentiasa sedar.
✿Jika kita berdosa - UNDO perangai itu dan bersolat taubat.
✿Jika kita berdendam - DELETE buruk sangka supaya bersih hati.
✿Jika kita berbohong - BACKSPACE kata-kata untuk memperbetulkan keadaan.
✿Jika kita buat maksiat - REGISTER SOFTWARE sikap baru dan taubat nasuha.

Tuesday, November 29, 2011

tak payah nk SOMBONG SANGAT lahhhh...

ragam manusia ni macam2...macam2 ado...
biaselah tukan dah nama pun manusia,aku pun tak terkecuali dari mempunyai ragam,tp ragam aku tak lah poyo sgt hihihihi...dunia skrg semua celik IT dari anak2 kecik sampai ke makcik pakcik sume pun dah ado MUKABUKU a.k.a FACEBOOK.
Dan yg perangai POYO tukan buh STATUS belagak nk mampus...SOMBONG...maklumlah dulu hidup susah sekarang dah senang duit tak tau mana nk simpan,shopping pun sume bran baikkkkk punyokan...kan tu tak kisahlah,ade yg sanggup mengadaikan keselamatan diri dan family...tau kenapa??????
*gi ATM snap gambar baki akaun rm 2juta...upload kat MUKABUKU....
*beli jongkong emas tuk pelaburan snap..upload kat
MUKABUKU
..
*snap gambar dengan duit berkepuk....upload kat MUKABUKU dan dengan bangganye bagitau satu dunia yg dia kayo...tak ke bahaye...hehehehe lantak kome le kan yg kene rompak komenye bukan den....tp bodoh nmanye...kan snap gambar kete siap tunjuk n0 plat mmg confirm kalau perompak nmpak...kira sonang kojo den katonyo...betui tak?ish6...
tapikan yg paling POYO mmglah korang kaye tp jng hina org la weiii...
BUMI INI BULAT,ALLAH
berkuase kalau dia nk tarik balik sekelip mate je..jd beringatlah kawan2 setiap yg kita usahakan takkan menjadi kalau bukan kerana allah...ingat jng belagak dan jangan nak sombong sangattt lahhhh...kita sama je bezenye korang kaya dan kami tak kaye,tp kami ssh tak tanggung hutang bank..korang???kete besaq loan bank,rumah besaq loan bank,perabut rumah mahal2 bayar ansuran gak...sekolah anak company bayor...kami yuran mmg dah free hihihihihihihihihihihihihihihihihihihihihihi...biornye le deme yew hahahahahaha

Friday, November 25, 2011

Abang minta maaf

Seorang suami waktu cutinya boleh tidur selama mana diingini….. Namun suatu hari…. Si isteri merayu sambil menangis….” boleh tolong saya tak? Tolong bawa anak-anak keluar sekejap tak saya nak tidur”. Lalu melihat kan airmata dan rayuan isteri tadi suami bersetuju….”baiklah abang bawak pergi rumah mak…nanti petang abang balik”. Namun, sekembalinya suami ke rumah……si isteri dilihat tidur dengan nyenyak dan apabila dikejutkan si isteri rupanya telah tidur untuk selamanya….. Akhirnya suami tadi sedar tapi segalanya dah terlambat baginya….

SAYANG….abang mintak maaf…. Bila SAYANG mengadu sakit2 badan…. Abang sangkakan SAYANG sakit urat…..tapi penyakit itu telah menular dan menyakiti SAYANG di segenap nadi SAYANG…. Bila SAYANG mengadu pening dan rasa nak pitam…abang sangkakan…..penyakit biasa dan suruh SAYANG telan panadol jer…. Bila SAYANG mengadu duit belanja dapur dah habis…abang bising cakap abang pening kepala pikul beban sorang-sorang…walhal SAYANG juga pening memikirkan macamana nak berjimat sampai SAYANG nak beli keperluan SAYANGpun tak cukup….sampai SAYANG nak beli barang-barang peribadi SAYANG pun susah….sampai SAYANG nak menggantikan pakaian dalaman SAYANG sebulan satu pun tak der….

Bila SAYANG mengadu penat nak bersama…..abang selalu marah2 dan berhasrat nak cari lain…walhal sel-sel badan SAYANG dah tak mampu nak tanggung beban tugas seharian SAYANG di rumah…. Bila SAYANG ajak abang pergi buat check up…..abang kata abang sibuk walhal kerja opis abang tak pernah habis…..dan masa yang ada kekadang abang tolong kawan-kawan….. Bila SAYANG mengadu rasa sejuk2 badan dan abang kata nak demam rupanya itu tanda-tanda SAYANG dah nak pergi….. Bila SAYANG mengadu nak cuti sehari….sebagai majikan SAYANG …abang tak pernah bagi cuti walau setengah hari…..kesian SAYANG ….

SAYANG…maafkan abang….abang tak pernah nampak semua kesakitan yang SAYANG alami tuh….kuatnya SAYANG hadapi setiap kesakitan itu plus dengan kerenah abang dan anak-anak. Abang tak pernah hirau nak baawak SAYANG ke klinik buat full body check up kerana abang ingat semua tu sakit biasa. Nampak sayang sentiasa sihat dan tersenyum waktu abang balik…Cuma sayang mengadu macam tuh jer….. Maafkan abang kerana tak pernah ambil serius kesihatan SAYANG …..Namun….semuanya dah terlambat…. SAYANG dah pergi untuk selamanya….segalanya takkan berpatah balik….Sekarang selama seminggu pemergian SAYANG …..abang ambil cuti menguruskan anak-anak dan abang rasa keletihan dan kelelahan SAYANG …..bagi abang kerja di opis masih juga ada waktu abang berehat….agaknya sebab tulah SAYANG penat sangat….

Maafkan abang kerana semuanya sudah terlambat…~

Petua Murah Rezeki

Dato’ Dr. Fadzilah Kamsah pernah berkata….. .

” setiap pagi sedekahkan al-fatihah kepada kedua ibu bapamu ( tak kira masih hidup @ telah tiada)”………. nescaya pintu rezekimu akan terbuka buat kamu…


Berdasarkan Hadith Nabi :
“Tidak akan terputus rezeki seseorang selagi dia tidak meninggalkan doa kepada kedua orang tua nya dalam sehari”

Huraian hadith:

- jangan sesekali meninggalkan doa kepada kedua ibubapa (baik yang hidup mahupun yang sudah tiada )

- Allah akan memurahkan rezeki kepada mereka yang tidak putus berdoa kepada kedua ibu bapa (walaupun ada ibu bapa yang leka, doakan agar mereka berubah)

- Ingatlah bahawa keredhaan ibu bapa adalah keredhaan Allah

- Semasa berdoa, berdoalah dengan bersungguh2. …tadah tangan dan bayangkan wajah kedua orang tua kita , termasuk guru2 kita dan mereka yang banyak menolong kita (berdoa perlu benar2 bersungguh2)

- Mereka yang lupa berdoa kepada kedua orang tua, akan disempitkan rezeki oleh Allah

Kesimpulannya:

- Bagi yang berniaga, tak perlu ada ilmu pelaris….. . Cuma jangan lupa doakan ibu bapa kita setiap hari

- Rezeki bukan sahaja berupa wang ringgit, tetapi segala nikmat yang kita dapat dari Allah (e.g. makan, kesihatan, kasih sayang, ilmu dsb nya..)

InsyaAllah

Wednesday, November 23, 2011

Mohamad Darwish Iman

pejam celik...pejam celik dah 3bulan umur Iman...Iman bby yg sgt baik tak banyak ragam,cuma kalau dia nagis huhuhuhu seriau gak dibuatnye hehehehe...iman skrg dh pandai bersembang(bahase dialah gugugaga...)hehehe silap2 dia panggil mama dia akak hehehehe biaselah bby kan,gelak pun dah ade bunyi seronokkan bila dapat tgk anak2 membesar depan mata lagi pulak tanggan sendiri yg menguruskan mereka,hari2 mesti nak snap gambar2 mai kita tgk gambar iman ye...


ni gambar iman umur 3 hari...gebu tak?



Iman ngantuklah nak tido ni hehehe



Iman sudah 3 bulan skrg



happy together



smile

Wednesday, August 24, 2011

Pantang oh pantang

huhuhu bosan sungguhlah time2 berpantang ni...sume pun tak boleh nk buat,nak duduk je aduh bosang nyerrrr...hari pertama sampai rumah hahahaha hubby dah kemas elok buh katil kat ruang tamu tu yelah dia tak bagi aku turun naik atas...tak pelah 44 hari jekan tak de hal la...semua hubby buat dari basuh baju,sidai,lipat je aku sbb benda ringgankan...masak juadah berbuka pun dia gak...kadng2 dia mlas bazaar jelah jawabnye...hari ni dah masuk hari ke8 byk hari lagi weiii aduhhh malasnye...nasiblah ade tenet boleh gak lah lepaskan boring2 kalau bby tido...bby Iman pun tk byk ragam sgt...dia akan bangun kalau lapar dan lampin basah je...mlm pun sama jugak buat masa ni...tapi pukul 4 pagi dia akan bangun sampai papa ngan abg2 dia habis bersahur...mungkin sbb dah biasa masa dlm perut 16 hari aku bangun sahur pukul 4pg dan tido lepas abg dia gi sekolah pagi pukul 6.45...bby Iman ikut rutin tu pulak...tapi kira oklah sbb aku bangun temankan anak2 mkn sahurkan tak kisah la...lambatnye pulak masa berlalu time2 pntang ni...bertungku,berbarut benda yg paling aku suke berurut huhuhu best weiii...3 hari berurut dengan kak pah...baru first time cuba dengan dia,oklah dia urut ringgan rase badan aku sakit2 badan mase mengandung dulu pun hilang,yg bestnye dia siap bagi mkn jamu dan barutkan aku...byk jugak pertua yg dia bagi...kak pah ni mmg cantik muka berseri2 badan cantik walau dah anak 5...bidan la katakan....sape2 nak cuba mai bagitau kat aku ye...dengar cite kak pah ni pun pandai urut tuk nak dptkan bby jugak...ramai dah berjaya dengarnya dan dengarnye lg dia tahu bby kita tu boy or girl...dia kata kalau aku nk mengandung lagi aku akan dapat bby boy lagi...pencen la aku hahahaha tp kak pah kata allah yg menentukan dia hanya meramalnye jer dengan gerak hati..semua kebetulan allah lebih berkuasa.

Tuesday, August 23, 2011

17hb nuzul Quran...selamat sudah...

selamat sudah melahirkan putera ke4 yang di beri nama Mohd Darwish Iman...alhamdullilah bby sihat dan sempurna...syukur.
lepas subuh aku rase dah sakit tapi ingat sakit nk buang air besar je..tp sbb ngantuk aku buat tak tau jelah...pukul 9.30 hubby masuk bilik nak bagitau yg dia dah nak gi keje dan seperti biasa akan berpesan kalau ade ape2 bagitau cepat2...tapi belum sempat dia turun aku panggil sebab ketuban tiba2 pecah sudah hahahaha...dengan pantas terus kejutkan anak2 suh mandi dan aku bersiap2 ape yg patut dan terus gi hospital...sampai je kat kpmc aku terus dibawa ke labour room bukak 4cm,nurse bagi ubat tuk aku buang semua air besar...lepas semua dah buang nurse check dah bukak 6cm...terus panggil doctor mimi yg mmg aku dah booking tuk sambut bby nanti...sebenarnya doctor mimi suggest doc jamil tapi aku malu le org lelaki duk tgk kan hahaha...dalam pukul 11.03 aku selamat melahirkan bby Iman yg seberat 3.3kg...alhamdullilah semuanya dipermudahkan,syukur ya allah...sampai hospital pukul 10.15 dlm 11.03 selamat semuanya tak perlu tunggu lama2 kat wad...alhamdullil

Ramadhan al mubarak

puasa kali ni mmg aku dah sarat sgt...tapi tetap mencuba untuk berpuasa..insyaallah boleh,hari pertama ya allah mmg rase penat sgt,mungkin sbb pagi2 lepas sahur tak tido sbb nak gi klinik tuk checkup mcm biasa...lepas tu terus gi beli barang tuk masak berbuka sbb dah janji dengan hubby dan anak2 bulan puase ni selagi ade kudrat aku akan masak juadah tuk berbuka....kalau nk harap beli kat bazaar ramadhan jawabnye ke tong sampah le dah membazir...so hari pertama tu aku masak sampai pitam...tau2 rase mcm ade burung2 terbang atas kepala...hahaha kelakar jew...ape2 pun alhamdullilah sepanjang 16hari aku berpuasa sebelum bersalin hanya sekali je mkn katt luar tu pun tak sempat nak masak...hehehe oklah kan...dan bulan puase kali ni mcm2 jenis kuih tradisi aku dah cuba buat alhamdulillah menjadi...tahun depan insyaallah aku akan kekalkan tradisi memasak sendiri semua juadah berbuka puase...untuk mengelakkan pembaziran...=D

Tuesday, July 26, 2011

~kek alunan kasih~


pada hari yg sama masa buat rempeyek aku membaking kek jugak..maklumlah rajinkan...mmg lama dah nak try buat kek alunan kasih ni...so bahan sume ade aku pun try lekan tak la rumit sgt nk buatnye cuma masa nk ayak serbuk koko tu je kena berhati-hati...mai kongsi resepi,resepinye ala2 kek pelangi jer...

Bahan-bahan

5 Biji Telur
2 ½ cwn tepung gandum (ayak sekali dgn baking powder)
2 cwn gula halus (boleh kurangkan..sy guna 1 ½ cwn je)
3 sudu kecil baking powder
½ cwn susu cair
1 sudu kecil esen vanilla (bole guna perasa lain juga)
*Serbuk koko (secukupnya)
*Pewarna ( ikut citarasa masing2..)
1 1/2 cwn planta @ 1 buku buttercup 250gm

Cara-cara

Pukul planta dan gula smpai kembang
Masukan telur satu persatu..pukul lg smpai kembang
Masukan *esen vanilla, susu cair…gaul hingga sebati dan masukan tepung sedikit demi sedikit
Bahagikan dua bahagian..campurkan pewarna pink dan satu bhgn pwrna hijau
Griskan loyang dan tabur sikit tepung..masukan adunan pink..ratakan dlm loyang dan ayak *serbuk koko menutupi lapisan pertama…ayak nipis2 *sediakan tapis teh yg halus..utk ayak serbuk koko.
masukan lapisan kedua..warna hijau..ratakan perlahan2.. (jgn smpai serbuk koko di lapisan pertama td terangkat)…ayak serbuk koko di atas lapisan kedua
Mcm tu lah seterusnya..smpai adunan abis…Bakar lebih kurang 45min..160 Degree ikut oven masing2…

rempeyek ke tempeyek???


minggu ni badan rase ringan sikit a.k.a rajin le tu...boring tk buat ape2 surf internet cari resepi..cari punya cari jumpalah resepi rempeyek yg sesetengah org panggil tempeyek...beli bahan dan petang aku terus cube buat...buat pun kira hentam kromo je sbb tak de acuan nak bagi bulat ikut resepi dlm video yg tgk kat youtube hahahaha...ape2 pun rase mmg tak mengecewakan buat satu bancuhan mlm dah habis..anak2 layan termasuk papa dan pak ngahnye hehehehe mai sini kita kongsi resepi...raye boleh buat ye kengkawan=D

Bahan-bahan

150gram Tepung beras
150gram Tepung jagung
1 sudu besar - Dikisar halus
1 sudu besar - Dikisar halus
1 sudu besar - Dikisar halus
4 ulas bawang putih- dikisar
Segenggam udang kering - dikisar
Segenggam ikan bilis - dikisar
1 biji telor
1 kotak kecil santan segera (200ml santan)
Air ikut cair yg diingini.
Garam dan minyak untuk menggoreng
Satu mangkuk kacang tanah yang sudah dibasuh dan dijemur kering

Cara-cara

Campur semua bahan dan campur air dan kacau sehingga sebati,
Jika adunan terlalu pekat tambah air begitu sebaliknya jika cair tambah sikit tepung.
Ambil sesenduk adunan dan letak kacang, lengserkan tepi kuali - goreng dgn api yg perlahan.

Sunday, July 10, 2011

˙·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙NOVEL˙·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙


ermmm lama sudah tak update blog ni...maklumlah bz dengan baca novel2,tah lah preggy kali ni suka sgt membaca...harap nanti bby pun ikut suka membaca...insyaallah...=D
antara novel2 yg di beli tahun ni yg baru/terpakai:

waktu mengukir rindu♥sharina wirdayu♥

serius novel ini mmg best sangat tak rugi beli...jalan cerita dan ending pun menarik...cepat beli hahahaha


M.A.I.D♥suri ryana♥



lafaskan kalimah cintamu & andai itu takdirnye♥siti rosmizah♥

>

kasih yg suci♥meen zulaikha♥

banyak lagi tp tk sempat nk snap gambar...nanti update lagilah hihihihi

Saturday, May 21, 2011

lama tak update blog...

lamanye den tk update blog ni hihihi...ade yg kisah ke huhuhu????dan ade aku kesah ke ade ke tk org kesah wakakaka blurrrrr jerk...bosan plak ngadap tenet lelama tgh pregnant ni...perut pun dah semakin berat dan bulat maklumlah dah 6 bulan tak lama je lagi nak bersalin...tk sabar pun ade risau pun ade..yelah bersalin ni org kta antara hidup dan mati...semoga aku selamat melahirkan bby ni nanti..amin.
seperti yg lepas2 berat badan jadi problem aku 1blan naik 3kg...adoiii mkn je kejenye??tak jugak!!bby ok jer normal,ni usia kandungan 32 minggu kena ambik darah lg adusss sakit lg...huhuhuhu...biarlahkan asal bby dlm perut ni ok tk kisah la mama sakit sikit...
skrg tgh giat mencari nama bby..tuk yg perempuan/lelaki nk kena cari 2 nama yg sesuai...jantina still tk tau sbb bby tk bagi tgk daaaa malu kot hahaha...ada Suggestion tak?

Saturday, March 12, 2011

Thursday, March 10, 2011

happy anniversary to me hehehehe




genap 9 tahun pernikahan aku ngan hubby tercinta...dalam melayari bahtera perkahwinan selama 9 tahun ni...berbagai2 dugaan serta ujian untuk aku dan hubby harungi yelah sedangkan lidah lagi tergigit inikan pula suami isterikan hihihi...berkat kesabaran,kesetiaan,kejujuran disertakan cinta dan kasih sayang alhamdulillah segala doa2 dan usaha kami membawa kepada kebahagian...aku bahagia dikurniakan 3 org cahaya mata dan tak lama lagi akan menimang cahaya mata yg keempat...syukur ke pada allah....semoga untuk hari2 mendatang kami sekeluarga bertambah gembira dan bahagia.


seperti biasa aku baking kek sendiri...taraaaaa

Tuesday, January 25, 2011

terharunya mama...

my dear diaries...
aku terkenang saat kami 4 beranak makan maggie sambil menonton siri baru di tv3 'gemilang'...sedih tgk cite tu,sambil makan sambil anak2 bertanya itu ni,mengapa dan kenapa org tu jadi macam tu macam ini...dan sebagai ibu aku pun menjawab setiap soalan anak2ku..antara soalannya..."mama kenapa abg dia tak pergi sekolah"...aku jawab.."sbb mak dia tak ada,jadi abg yg sulung tu kena jaga adik dia kat rumah"....
soalan:"kenapa mak dia tak jaga adik dia mama?"
jabab:"sbb tadikan mak dia mati bersalin..."
soalan:"bersalin????
jawab: "beranaklah...melahirkan bby"

tiba2 suasana jadi senyap dan sunyi...dalam senyap dan diam itu aku dengar esakan anak keduaku yg duduk membelakangkan aku...aku tanya "kenapa danish menagis ni...???
dia jawab"danish sayang mama,danish tak nak mama mati nanti masa kat hospital keluarkan bby,dlm perut mama ada bbykan?...nanti kalau mama tak ade siapa yg nak jaga abg,danish ngan dany...mama janji ye jangan mati ye....'ya allah tersentap hati aku dengar,kenapa dia boleh terfikir mcm tu...
dan dikesempatan tu aku pun mulalah basuh minda diaorg..."ha kalau mcm tu jangan nakal2,dengar cakap mama,belajar pandai2,rajin2 baca buku nanti kalau dah besar tak pandai,kerja tak bagus mcm mana nak jaga mama?siapa nak jaga mama nanti kalau dah besar....semua pun angkat tanggan termasuk si kecik dany hahaha sebb tgk abg2 sume angkat tangan dia pun mcm faham je...ya allah jadikanlah anak2ku anak yg soleh...amin.

Sunday, January 23, 2011

preggy

my dear diaries...dah lama aku tak update blog ni,bukan malas tapi aku tak sihat tak larat nak buat ape2 pun..nak berdiri pun kadang2 aku tak mampu...tapi alhamdulillah hari ni aku rasa sihat sikit sebab semalam aku dah boleh menjamah nasi walau pun hanya beberapa suap ,tapi pada aku nasi tulah sebenarnya sumber tenaga manusia.
dear diaries...skrg aku berbadan dua(pregnant)bby yg ke4...kadang2 rase tak percaya pulak yg aku akan ada anak 4 org..insyaallah aku akan jaga sebaik mungkin kandunganku yg ke4 ni...walaupun baru masuk 10minggu tapi rasa sayang tu terlalu mendalam yelah siapalah yg tak sayang anakkan...bila aku dalam keadaan macam ni alah2,mabuk2 airmata ni mulalah menitis...yelah kenangkan bertapa susahnya kita nak mendapatkan seorang anak...betapa besarnya perngorbanan seorang ibu mengandungkan dan melahirkan....ya allah patutlah seorang ibu itu sangat mulia...aku bersyukur ya allah...begitu jugalah mak aku mengandungkan aku 9bln 10 hari,terima kasih mama kerana melahirkanku ke dunia dan sekarang aku juga sudah merasa setiap perngorbananmu mengandung dan melahirkanku.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...