
laksa nie bukan saja makanan kegemaran saya tapi seisi keluargaku menyukainya,dari itu mari kita kongsi resepinya
Bahan untuk kuah
* 1 kilo ikan kembung(di rebus dan diasingkan tulang)
* 1 tin sardin tin (masuk bersama kuahnya)
* 1 ikat daun kesum (dlm angaran 50sen)
* 3-4 kuntum bunga kantan
* 3 biji bawang besar
* 20 tangkai cili kering (ikutlah kalau nak pedas tambah)
* sedikit belacan
* 2-3 batang serai
* asam keping
* garam dan serbuk perasa
* laksa basah atau kering
Bahan B
* timun
* daun salad
* cili merah/cili api
* bawang
* limau kasturi
* ikut kesukaan anda =)
cara2
* rebus ikan kembung bersama asam keping,dah sejuk asingkan tulang,campur sardin tin dan ramas ikan..tulang jgn dibuang kisar tulang dan perah airnya.
* kisar bawang.cili kering dan belacan.
* masukkan daun kesum,bunga kantan,asam keping dan serai yg diketuk kedalam periuk bersama semua bahan diatas,tambah air kacau sampai masak...
* celur laksa dan tus,dah siap semua bolehlah hias dan sedia dimakan
makanan kegemaran ku juga....tersanggat gemor bebeno...hari2 laksa pun no hal hehehehehehehhe
ReplyDelete