ahli cute miut

Sunday, October 31, 2010

~Bebola Ayam~



biasa kalau hubby beli ayam mesti seekor..tp sy msk separuh jelah,tp yg separuh simpan tu adalah dikalangan isi2 ayam saje,yg slalu mmg org tk minat tang yg byk isi...huhuhu jadi nk masak pun jd tkut,(tkut tk habis)so sy buatlah sesuatu yg pada sy menariklahkan...ok sy buh resepinya nanti kome nk tokok tambah ke terpulang ikut kreativiti sndri ye.

bahan:
setengah kilo isi ayam
5-6 sudu tepung gandum
1 sudu lada hitam(ikut suka)
garam secukup rasa
ajinomoto(ikut suke jugak)
1/2 cawan air

cara:
potong dadu isi ayam dan kisar dngan 1/2 cwn air.
lepas kisar buh dlm mangkuk,msukkan semua bahan lain dan gaul sebati.(mmg agak melekit ye,boleh tambah tepung tp kalau tepung byk bebola akan jadi keras)
panaskan air dlm periuk,setelah air mendidih bulat2 kan bahan td ikut saiz yg disukai dah rebus hingga bebola td timbul...kira masaklah tu.
sesudah msak terpulanglah kalu suka sup terus je masak dlm air rebusan td dan kalau nk digoreng salut dengan serbuk roti celup dlm telur dan goreng.

selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...