ahli cute miut

Monday, November 19, 2012

Apakah HADIAH akhir tahun ANDA???

assalammualaikum kawan2... ok entri akak untuk hari ni yewww... nak cerita pasal tajuk diatas tu...apakah hadiah akhir tahun yg anda dapat...??? sebagai ibu dan bapa rasenye hadiah akhir tahun yg dinanti2 adalah hadiah dari anak2,betul tak?kenapa dari anak2? ok akak sebagai seorang ibu rasenye tak de hadiah lain yg lebih bermakna dari pada melihat anak2 cemerlang dalam pelajaran diaorng...alhamdulillah tahun ni anak akak dapat keputusan cemerlang dalam pelajarannye MOHAMAD DANISH FITRI BIN MOHD MASNI mendapat anugerah cemerlang KSSR...alhamdulillah walaupun ada mata pelajaran yg dia kurang tapi masih memuaskan...ok ape itu kssr(Kurikulum Standard Sekolah Rendah )sistem baru ni,pakai band
menurut kata cikgu kalau dapat band 3 pun dah dikira ok...alhamdulillah ramai jugak kawan2 akak yg dapat hadiah hujung tahun yg baik dari anak2 tahniah....harap tahun hadapan anak2 kita akan mendapat keputusan yg sangat2 cemerlang...

Friday, November 16, 2012

cuti sekolah dah mula!!!!!!!!!!!!!

assalammualaikum lamanya akak tak update blog sepi akak ni.....huhuhu sepikan!!! nak kata bz taklah bz sangat...tp mungkin sebab berukben akak ni lembab mcm siput kot tu yg segan nak on9 hihihi mukabuku akak pun lama sepi,lama tak jenguk blog MAK DARA...huhu rindu,rindu nak terjah blog besan dan kawan2 huhu...banyak entri yg nak buh nantilah yew akak buh entri akak yg bermcm2 tu...mcm2 kisah dan ragam huhu cuti sekolah pun dah bermula minggu lepas...tekak akak ni pun perit hari2 sebab anak2 cutikan maklumlah anak2 sume pun BOY jadi paham2 sudah hahahahaha yg penting kesabaran tuk handle bebudak ni sangat dialu2kan sepanjang coti sekolah ni hihihi ok ye tunggu entri akak nnti (ade ke yg nk tunggu?)perasan je mcmlah ramai yg terjah blog den hahahahahahahahahaha....salam.

Saturday, September 22, 2012

selamat bertunang Z & P

assalammualaikum... entri akak hari ni nak cite sikit pasal majlis pertunangan adik ipaq masa hari raya yang ke5 lepas...lama dahkan hihihihi temanye warna purple dari pihak perempuan(adik ipar) dan biru dari pihak lelaki(warna hantaran)tapi tak sempat pulak akak nak snap gambar hantaran pihak lelaki tu.... akak kasi upload gambar hantaran dari pihak perempuan(kamilah tu hihihi)
ni cup cakenya...dari akma kreatif
juga dari akma kreatif
ok buah,biskut(sebab time rayakan)kain pelikat dan sejadah,kain pasang,coklat...semua tu adalah usaha sama kami semua...ipar duai,biras mak pak mertua bertungkus lumus menyiapkan semuanya....ape yang penting...?keje sama kan kan
ni adalah hasil jari jemari biras saya en hazarul azli
coklat ni hasil jari jemari saya hihihihi cantik tak?
ni pelamin nye...
kira 9 dari pihak permpuan 7 dari pihak lelaki...hihihihi tapi cantik tak gubahan bunga dia hihi tu adalah hasil tangan akak ye gubah bunga saja lah yg lain tuan empunya diri yg buatkan sampai habis hehehehe.
simple jekan tapi dah buh semua barang jadi cantik pulak(mata akaklah hihihihi sesiapa yg berminat boleh panggil akak ye ekekekekekekekekek...poyos jek!!!! akhir sekali akak buh org yg bertunag tu ye...
gambar ni je ye sbb takut tuan tanah marah publish gambar dia hehehehe maklumlah pemalu orgnye

Tuesday, September 18, 2012

jangan lupa diri

assalammualaikum reader sekalian... kadang2 manusia ni mudah sangat terlupa asal usul dan dari mana dia bertapak,mereka lupa yang dulu mereka juga susah,dulu mereka juga meminjam dan meminta pertolongan org lain...TAPI sekarang bila dah senang duit banyak mereka mula lupa daratan,lupa diri duit menguasai segalanaya...mula merajakan diri sendiri memerintah sesuka hati,berbicara yang menyakitkan hati...tak kira siapa kalau bercakap main sesedap rase sahaja...tolonglah walau sehebat mana pun kamu sekarang...sebanyak mana duit kamu ada ingatlah langit tidak selalu cerah...hidup kita umpama roda sentiasa berputar2 sekali dia berhenti di atas...tak mustahil dia akan berputar semula ke tempat asal...rezeki kita datangnye dari allah sehebat mana pun kamu sekarang dan seyakin mana pun kamu kalau allah nak tarik nikmat yg diberi bila2 masa sahaja. jadi dari itu ingatlah walau setinggi mana pun kita...selalulah pandang ke bawah...(ingat dari mana asal kita)jng menghina org yg dulunye pernah menolong ketika kita susah.berbicralah dengan berfikir terlebih dahulu...bergurau ada hadnye jangan sampai gurauan kita akan menjadi igauan ngeri pulak nanti ngeh ngeh ngeh..(peringatan untuk diri sendiri jugak)

Monday, September 17, 2012

bila keBZan melanda tak de entry baru!!

assalammualaikum reader sekalian...(ade ke reader singgah blog sepi akak ni)hehehehe lama jugak menyepikan diri dari menaip entri2 baru...byk cite sebenarnya tapi masaalah masa je yg tak mengizinkan akak mengUPDATE entri baru dan lama dah tak terjah blog mak dara...mesti akak dah byk terlepas segmen2 dan cerita2 menarik dari blog beliau dan blog2 kengkawan blogger semua...rasenya dari sebelum bulan ramadhan akak dah tak aktif mengUPDATE blog akak ni...sibuk dengan kerja2 rumah,anak2 yg semakin membesar bagai johan dan akak ada jugak terima tempahan kek dan sibuk dengan bisnes YONG TAU FUU lagi hehehehe mana ade masa nk menghapdet blog kan kan hihihihi...ha cerita pasal kek kat entri hari ni akak upload gambaq kek yg akak buat nakkk...hihihihi layann jelah hehehehehehehehehe...
antara kek italian rainbow kek
ada lagi tapi upload hari ni mcm siput hehehehe..ni ada diantaranya diorder dan ada untuk sanak saudara jer.

Monday, September 3, 2012

SELAMAT HARI RAYA

assalammualaikum dan salam satu malaysia... rindunyeeee sebab dah lama sangat tak update blog akak yg sememangnya sunyi dan sepi ini huhuhuhu...masih belum terrrlambatkan akak nak ucapkan SELAMAT HARI GHAYE AIDILFITRI MAAF ZAHIR BATIN. mcm biasalah raya yang paling seronok budak2 sebab dapat byk duit raya kan kan...mmg tak dinafikanlah tahun ni anak2 akak mmg meriah dapat duit raya...maklumlah tahun ni ada duit baru kankan hehehehe alhamdullillah rezeki budak2 setahun sekali tak terasa pun kalau kita bagi lebih kat anak2 buah. haaaa tahun ni turn akak ye...berhari raya di kampung akak...tema tahun ni ialah...silver a.k.a kelabu...kebetulah pulak sama dengan kakak akak punya tema tak berjanji pun tapi tersama...ermmm mmg meriahlah rayeeee hehehehe...puasa tahun ni pun rase sekejap je...masa zaman sekarang ni rase mcm sekejap sangat pejam celik dah sebulan...tp sangat bersyukur allah masih beri peluang untuk kita meneruskan kehidupan sehingga kehari ini...amin. cerita pasal bulan puasakan akak tahun ni dapat banyak kad raya dari GENG HANTU NOVEL HIHIHI novel pun berhantukan hahahahaha...tgk jelah kad yg akak dapat
mmg sangat teruja dapat kad2 raya dari mereka semua sangat2 menghargai tq tahun depan kita bertukar2 kad lg....hihihi

Monday, July 2, 2012

membaking lagi

assalammualaikum blogger2 sekalian... lamanya akak tak update blog sepi akak ni...bz la sikit dengan anak2 for the same time akak berbiznes lagi hehehe tu semua sbb minat dan suka benda2 yg rumit,hehehe ade ke org yg suke benda2 rumit ni...mestilah adakan salah sorangnye akaklah hihihi... ada yg kata org yg sukakan benda2 rumit ni adalah seorang yg penyabar...ye ke?akak rase akak ni kurang sabar sikit ekekekekekeke... oklah nak tau ape yg akak buatkan sampai nak update blog pun maleh hehehehe macam biasalah siapkan tempahan coklat walaupun sikit2 tapi tetap menjadikan diri akak seorang yg sgt sibuk dengan jadual harian yg sangat2 full...hahahahaha terbaru akak terima tempahan kek dari ustazah hasanah...ustazah yg ngajar anak2 akak mengaji...jomlah kita layan gombo ni ye..
chocolate cake moist with buttercream frosting
nilah hasilnya design bakul pertama kali cuba ni,mmg agak mencabar tapi bila dah biasa senang je...ate jom le mengkome2 kita cuba mendeko kek.

Saturday, June 16, 2012

SELAMAT HARI BAPA

assalammualaikum blogger2 sekalian.... kalau ikut kalender hari ni 17 jun 2012 adalah hari BAPA...akak dah tak de ayah,ayah akak dah 7 tahun meninggal...rindunye kat arwah papa,ermmmm sedihnya...allah lebih sayangkan diakan...semoga rohnya dicucuri rahmat dan dia ditempatkan dikalangan org2 yg beriman...amin. walaupun akak dah tak ada ayah...akak masih beruntung menpunyai bapa mertua yg penyayang dapatlah akak menumpang kasih seorang ayah pada ABAH...sayang ABAH...dan ucapan selamat hari BAPA ini akak ucapkan kepada SUAMI,ABAH dan semua BAPA2 di seluruh dunia...dan tak lupa selamat hari bapa"PAPA" jasa dan perngorbanan papa membesarkan nana dari hari pertama lahir kedunia hingga akhir hayat papa tak pernah nana lupakan...nana sayang dan rindu papa sangat2...al-fatihah.

Thursday, June 14, 2012

hobi membaking sudah tiba!!!!!

assalammualaimum wahai blogger2 sekalian alam hehehehe... entri hari ni taklah hebat pun sekadar nak kongsi2 cerita jew...hari ni akak ada kerajinan membaking red velvet cup kek...first time cuba dan rasa kek ni,teruja nak cuba buat dah lama tp baru ada kesempatan dan kerajinannye tambah pulak bahan2 pun cukup jadi ape lagi cari resepi dah buatlah...nak kata susah taklah susah mungkin akak buat dalam cup,kalau akak buat kek mesti rumit jugak sbb nak belah2 kek tu lagi nak sapu krim cheese lagi dan nak mendeko lagikan...tu sbb akak buat cup kek je hehehehehe...ok setelah bertungkus lumus maka terhasillah taraaaaa...
nilah dia cup keknye...
so pada adik2 yg rhajin nak mencuba jom klik sini untuk resepi selamat mencuba.

Tuesday, June 12, 2012

SEGMEN JOM BIKIN FILEM Bersama Mak Dara

assalammualaikum blogger2 sekalian... hari ni akak join segmen jom bikin filem bersama mak dara hehehehe teruja sangat... so filem ape ye jom tgk poster filem akak ni hehehehe hihihi ok tak filem akak ni LELABAH LOVE agak agak boleh jual tak ahaks!!!mengisahkan cerita seorang pemuda yg disumpah menjadi LELABAH dan tepat pukul 12 malam dia akan menjadi manusia biasa semula hehehehe...jatuh cinta dengan seorang gadis bisu...(sbb tak hafal skrip ekekekekekekek)dapatkan LELABAH berterus terang tentang dirinya yg sebenar....saksikan LELABAH love. di sebabkan akak terlalu teruja akak tambah satu lagi filem maklumlah duit berkepuk2 nk bikin filem hihihihihihihi poyo... haaa ok tak filem akak ni REROBOT TRANSFOMER JANGAN PANDANG2 ANAKKU..mengisahkan tentang robot2 yg mahukan sesuatu dari mainan yg dibeli oleh Nana D kepada anaknye...cite gempak alaf baru hehehehe mesti tonton. ni lg satu poster hihihihi layan je meroyan akak ye

happy birthday to my hubby

assalammualaikum... semalam 11/06/2012 besday somi akak... ermmm mesti ade yg baca ni kata "ade ku kesah"hihihihihihi tak kisah lakan blog akakkan hihihihi so semalam akak pun membaking ehhh bukan baking tapi kukus...dan mendeko sebijik kek khas untuk somi tercinta...dengan rasa penuh kasih dan sayang akak telah menghasilkan sebijik kek jom layan pic ye yg sudi le tgk... inilah dia hasilnya...deko yg biasa2 je. hanya pemain bola je yg ade..bolanye kena pinjam sempena euro 2012 hihihihi walaupun simple tapi somi akak sangat2 menghargainye tk payah yg mahal2 pun air tanggan isteri lg sedapkan...kek coklat moist kukus...kalau nk resepi cari kat page akak ni ada.

Wednesday, June 6, 2012

Hobi baru saya

assalammualaikum...blogger2 yg cute2 sekalian lamanye tak update blog akak ni...maklumlah skrg cuti sekolahkan,jadi akak mmg bz melayan kerenah anak2 bujang akak,masak2,kemas2 rumah hahaha...dan akak ade hobi baru tau tiba2 terjebak dalam dunia kraft ni...buat bunga dari kertas hahahaha menarikkan nk tgk hasil tangan akak tak jom layan gambar ni... cantik tak roses paper ni akak guna kertas A4 biase je yg colourful2 tu.byk dah akak buat...practice untuk buat yg lg cantik hihihihiha yg ni akak lekat pada kad tambahkan seri kat kad nikan...so ape lagi jomlah try buat senang je akak belajar kat youtube saje...

Thursday, May 24, 2012

kenapa akak BZ???

assalammualaikum semua blogger2 yg meletoppp entri akak hari ni...kenapa akak BZ?kenapa akak bz ek....hehehehe dalam 2 minggu lepas mmg akak bz sangat2...ape yg akak buatkan?surirumah jer hehehehe akak buat benda ni lihat dibawah...
akak Bz siapkan tempahan untuk sekolah idris shah gopeng perak sempena hari guru jom layan gambar2 ek...
yang ni lolichoc oreo with edible image...cantikkan hehehe ada lencana sekolah lagi...(boleh dimakan ye)
yang ni choc dalam box mcm2 ada...
cantik tak?
banyak lg gambar2nye nak tgk byk lg jom ke sinipge ni baru punye jomlah 'like'pagr baru akak ni sudi2kan ye.tq

Khasiat buah nenas (pineapple)

assalammualaikum.. lamanye akak tak update blog sesuka suki akak ni...rindu lak nak update tp keBZan akak dan keadaan kesihatan yg membuatkan blog ni tak berupdate hehehehe...so hari ni akak nak kongsi pasal khasiat buah nenas. mesti ramai yg mengemari buah nenas nikan...rasenye yg masam manis mmg mengiurkan...kadang2 baunye saje dah terliurrr jom kita baca entri ni ye... Buah nanas serupa dengan buah-buah yang lain iaitu rasanya yang sangat manis. Buah nanas juga sering dibuat sebagai bahan dalam masakan seperti masakan gulai nanas, masakan ikan sweet sour dan lain-lain lagi. Secara faktanya nanas adalah tumbuhan asli berasal dari Brazil,Bolivia,dan Paraguay. Nanas merupakan tumbuhan kumpulan bromeliad(Famili Bromeliaceae), tumbuhan yang rendah macam herba (herbaceous perennial) dengan 30 atau lebih daun yang panjang, tajam mengelilingi batang yang tebal.
Khasiat Nanas Nanas mengandungi khasiat vitamin A, B1 dan bromelain .Ia juga mengadungi asid sitrik yang berkesan untuk menghilangkan lemak dan menguruskan badan. Perubatan Buah nanas dimakan atau dibuat jus minuman untuk mencuci tubuh, melawaskan buang air kecil, merangsang penghadaman, sakit kerongkong, masalah hati dan demam kuning. Air nanas muda sesuai digunakan untuk rawatan pelbagai penyakit paru-paru dan membunuh cacing dalam perut. Nanas bagaimanapun tidak sesuai untuk ibu yang mengandung. Nanas dipercayai mampu boleh merawat barah. Dua molekul daripada nanas menunjukkan hasil yang baik bagi melawan pertumbuhan barah. Antara kajian yang sedang giat dilakukan adalah berkenaan dengan kandungan bromelain dalam nanas yang didapati dapat mengelak barah.Salah satu molekul yang dikenali sebagai CCS menghalang protin yang dikenali sebagai Ras dan satu lagi yang dikenali sebagai CCZ mengukuhkan sistem imuniti badan pesakit bagi melawan sel barah.Buah ini mempunyai kandungan vitamin A, B, dan C yang tinggi. Melayukini.net - Buah nanas memang sedap dimakan. Namun demikian, jika makan terlalu banyak dalam satu-satu masa kita akan merasa lidah kita seperti rasa kurang selesa. Sukar hendak mencari perkataan yang sesuai. He He. Walaubagaimanapun, buah nanas ternyata kaya dengan khasiatnya. sumber dari Melayukini.net

Friday, May 4, 2012

yahooo PBAKL

assalammualaikum adik2 blogger yg meletoppp... 27 april hari pertama pesta buku pbakl..sebelum ni pun akk ade post entri tentang pbaklkan...ingatkan tahun ni akak tak merasa nk pergi...rupanye alhamdullilah en somi akak merealisasikan impian nk ke pesta buku tahun ni...walaupun hanya impian kecik akak tp sangat2 bermakna...tak lama pun akak kat sana hanya 45minit je lebih kurang sebab en somi sangat bz mengejar masa untuk hal2 penting...jadi lekan dapat gak akak beli novel dari novelis yg akak minat...antaranya siti rosmizah akak dapat beli dua novelnye 7 hari mencintaiku dan yg terbaru takdir itu milik aku...jadi akak dah ada semua koleksi dari beliau..lagi novel dari suri ryana isteri separuh masa...dah habis pun akak baca hihihi...boleh bagi 3/5 bintang....jom layan gambar akak dan suri ryana yg pulang ke malaysia dari korea semata2 mau jumpa peminat2nye termasuk akak ekekekeke
tak dapat nak jumpa dengan novelis lain sbb belum sampai dan masa tak mengizinkan...jd terpaksa simpan untuk tahun depan pulak insyaallah...tp tahun depan wajib bawak anak2 jugak sbb banyak juga buku2 yg sesuai untuk mereka...ok anak2 mama tunguuuu tahun depan ye sayang...hehehehe chowwwooo...

Thursday, April 26, 2012

jom KITA VOTE sokong MAK DARA & SHEE D

assalammualaikum adik2,ibu2 dan bapak2 blogger sakalian... hari ni akak nak minta jasa baik semua hehehe...gelak pulakkan...jom kita vote MAK DARA
jom kita vote MAK DARA fave kay poh dan jom kita vote lagi satu ye iaitu adik akak shee D
jom kita undi mereka...setiap undian anda sangat2lah dihargai dan dikenang...terima kasih =)

Wednesday, April 25, 2012

PESTA BUKU ANTARABANGSA

assalamualaikum blogger2... esok dah mula pesta buku antarabangsa kat PWTC...sape2 yg nak pergi hehehehe
dah dua tahun akak tak berpeluang nak ke sana...mungkin tahun ni jugak tak dapat gi jugakkk wawawawawa...tak pelahkan tak dapat pergi pun tak pe.. boleh je beli kat popular or mph ke huhuhu ...ayat penyedap hati hahahaha... start esok 27 april ramai penulis2 novel yg turun padang antara yg akak minat ialah suri ryana (penulis m.a.i.d)novel dia mmg kenalah dengan jiwakan walaupun baru satu novel tp dia dah bagi akak jatuh cinta ngan penulisannye esok dia lancarkan buku baru iaitu isteri separuh masa...menarik je tajuknyekan hihi...esok suri ryana akan ada dari 12.30-2.00 ptg jer dan sabtu dan ahad...tp akak nak balik kg esok mcm ner huhuhuhu tak pelah tak de rezekikan...oklah antara novelis lain yg akak minat...siti rosmizah,ahadiat akashah,RAM,sharina wirdayu dan ramai lglah...novel2 mereka kenalah dengan jiwakan dan tak rugi beli hehehe...so jng buang masa jom ke PESTA BUKU ANTARABANGSA byk lagi buku2 yg boleh kita beli kat sana ada diskaun hihi.

Monday, April 23, 2012

percutian yg tak dirancang.

assalammualaikum bloggers2 yg cune melecune sekalian... ha entri akak hari ni hahaha tentang percutian tak dirancang dalam erti kata main redah je nk gi mana pun...kalau rancang awal2 pun dah tentu2 tak menjadi ade je tmpat yg tak sempat nak pergi...percutian yg main hentam kromo ni best gakkan byk tempat gak yg sempat pergi... hari pertama sabtu 21/04/2012 mandi manda di PORT DICKSON (teluk kemang)yang pergi kami sekeluargalah + adik2 lensa zue dan biskut cute dan dua org staff multi mega electrical solutions asheed ash a.k.a ek dan ajak angin di pantai teluk kemang sgt kuat ombak pun besar jugak terpelanting gak la akak ngan anak 2 hehehe layan gambo ye
...lepas bermandi manda kami lapoooo hahhahaha lepas mandi dan salin baju kami pun jalan2 cari makan dan terjumpa cowboy place kat PD
gambar dari Beautiful Malaysia
oklah menunye nasi kukus ayam panggang oklah sedap jugak tp kalau ayam tu dipangang tidak terlalu kering lagi best...setelam semua kekenyangan kepala tk boleh nk berfikir hahahaha keputusan kami pun ke MELAKA... sampai melaka dalam pukul 9mlm...sesampai saja hubby terus cari tempat tidur hahaha...kami menginap semalam di king hotel melaka oklah apartment 3 bilik cukup untuk kami 10org...mlm tu lepas merehatkan diri kami dibawa oleh kenalan lama cik lensa zue ke jonker street dan uptown pahlawan walk...walaupun dekat kl ni byk uptown dan downtownkan tetap nk pergi jugak...pas puas pusing2 kami balik bilik kami hihihihi... hari kedua 22/04/2012 kami menuju ke zoo melaka bawak anak2 tgk binatang2 jom layan gambar tak byk yg disnap...kena minta cik lensa zue nanti...
MAMA BERSAMA ANAK2Nye Ngeeee
mama dan iman (anak bongsu ye)
miss lensa yg cantik...bersama ulaqnye hehehehe
oklah layan sikit2 je udah le hehehehe lepas ppuas pusing2 zoo melaka kami singah ke jusco ermmm makan2 dulu,lepas makan kami ke bandar merah hahahaha tmpat2 bersejarah di melaka...masuk muzium kapal tukan ape ke namanye haaa...muzium samudera hahahaha ok layan gambar lg...yg bermacam2 gaya dan style hahahahaha mmg best!!!
hahahaha pasangan terHOT abad ini ahaks!!!
staff MMES razak
staff MMES asheed a.k.a ek hehehehe
whattt up...whatt up..
buat mcm rhumah sendiri hehehehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...